18 objav / 0 new
Zadnja objava
Ivica Flis Smaka's picture
Pozdravljeni, ker vprašanja niste direktno zastavili, predvidevam, da želite razlago. Težko komentiram veliko, ker lahko le posredno sklepam na vašo starost in aktivnosti. Torej na izvidu je zavedeno, da so medvretenčne ploščice nivojev med TH11-TH12, Th12-L1, L1-L2, L2-L3, L3-L4, L4-L5 in L5-S1 precej izbočene, kar je opisano s kontura diskov je močno izbočena ali precej izbočena. Ob tem so na vseh naštetih nivojih prisotne spremembe/obrabe na malih sklepih (to so sklepi na stranskih odrastkih med posameznimi vretenci, na posameznem vretencu locirani med telesom in lokom vretenca). Morala bi videti posnetke, da bi lahko povedala več o utesnitvah/ zožitvah intervertebralnih foramnov (i.v.foramnov), ki bi lahko stiskale posamezne živčne korenine, a ni nujno. Te utesnitve so opisane na več nivojih, a glede na osnovni opis težav v uvodu, ocenjujem, da vam ne povzročajo bolečin. Vsekakor bo potrebno natančneje pogledati tudi, za kaj in kolikšna je klinasta deformacija 12.prsnega vretenca in kakšno je stanje na vretencu L1 (po zlomu - fracturi), za koliko je vretence L3 premaknjeno v naprej - vse to piše na izvidu, a natančno se lahko oceni le po pregledu posnetkov. Ob tem je najpomembneje, da se stanje na izvidu ocenjuje glede na vaše težave - vaše težave v veliki meri narekujejo nadaljnje ukrepanje. Priporočam, da se z zdravnikom, ki vas je napotil na preiskavo (predvidevam, da ortoped) pogovorite o vsem, kar vaš muči, saj boste le na ta način lahko prišli do ustrezne rehabilitacije. Predvidevam, da bo potrebno narediti še nekaj preiskav, zagotovo pa funkcionalne posnetke ledvene hrbtenice. Upam, da sem pomagala. Lp
Spoštovani, zaradi nekaj tednov trajajoče utrujenosti, nenavadnih občutkov v sprednjem delu vratu (okoli ščitnice), bolečin v vratu in ramenih, zgage in občasnih bolečin v trebuhu, napetosti v višini požiralnika, sem v laboratoriju opravila samoplačniško merjenje vrednosti krvi in vsi izvidi (hemogram, DKS, sladkor, TSH, B12, jeterni encimi, lipaza in amilaza, CRP in SR so v mejah normale), povečane imam holesterol ter trigliceride (3.2). Vrednost estradiola merjena ob 10. zjutraj je 84 ng/L, progesetrona 7.2 ter kortizola 134.9 nmol/l. Naj še omenim, da sem opravila še UZ srca, ki je v mejah normale, prav tako imam normalne vrednosti krvnega pritiska ter utripa. Ali bi slabemu počutju lahko botrovala nizka vrednost kortizola, ki je sicer še vedno v mejah normale (101.2-535.7)? Hvala za odgovor in lep pozdrav, Dunja Golanda
Ivica Flis Smaka's picture
Pozdravljeni, Vrednosti v mejah normale niso zagotovilo, da je vsaka izmed merjenih substanc tudi v mejah optimalnega za vas in vaše telo! Ne vem, kateri dan ciklusa ste dala kri, a estrogen deluje nizek glede na progesteron, kar za seboj potegne velike spremembe v počutju, spominu, razmišljanju, lahko tudi spremembe vida. Kortizol je zelo nizek in na spodnji meji, kar govori v prid izgorevanju. Ker kortizol direktno prizadene delovanje in aktivnost ščitnice in ščitničnih hormonov, je to še dodatna razlaga za slabo počutje - a že (pre)nizek kortizol ima toliko negativnih učinkov, da jih je tukaj komajda moč našteti. Vzporedno kortizol blokira progesteron in deloma estrogen, spremeni delovanje inzulina in vpliva na nivo glukoze v krvi..... Če povzamem: ja, veliko je hormonskih razlogov za vaše slabo počutje. Krasno je, če so jutranje vrednosti kortizola med 510 in 550, ob stabilnem DHEA med vsahj 6 in 10. Lpi
Spoštovani, najlepša hvala za vaš odgovor in pojasnila. Kri sem oddala v "lutealni fazi", danes pa sem prejela še izvid TSH in sicer je vrednost 1,763 mU/L (0.55-4.78), vrednost vitamina B12 pa je 220 pmol/L (156-672). Vrednost glukoze je 5.8 mmol/L (3.6-6.1). Ali menite, da bi lahko počutje popravila s spremembo živl. sloga (redna prehrana, več gibanja, avtogeni trening, jemanje vitaminov B ter C in E) ali bi bilo potrebno nivo kortizola povečati z zdravili. Počutje je namreč res daleč od optimalnega. Vnaprej hvala za odgovor in lep pozdrav, Dunja
Ivica Flis Smaka's picture
Pozdravljeni, glede na nizek kortizol menim, da ne bo šlo samo s prehrano in spremembo načina življenja. To bi pomenilo spanje po 22.00, vsaj 7-8 ur spanja, vsaj eno uro hoje in gibanja, hrana brez ogljikovih hidratov. Seveda pa bi tudi kortizol lahko dvigali s prehranskimi dopolnili, a samo z vitamini (se bojim) da najverjetneje ne bo šlo. Vse tehnike sproščanja so izjemno dobrodošle. Lep pozdrav Ivica Flis Smaka
Spoštovani, najlepša hvala za vaše mnenje. Poskušala bom postopoma (sem še kar zelo utrujena) popraviti stanje z več gibanja, ustreznejšo prehrano ter še naprej dnevno jemala 1000 mg C vitamina, 4 tabletke B-complex (Krka), 1 tableto 375 mg magnezija z B6, 1 tableto Dominor. Ali menite, da bi poleg vsega naštetega lahko koristila še vitamin E ter pripravek iz Aschwagandhe. Sama si želim namreč čimprejšnjega boljšega počutja, ne upam pa si pretiravati s prehranskimi dopolnili. Sicer čakam na termin za pregled pri endokrinologu ter na UZ abdomna. Vnaprej hvala za odgovor in lep pozdrav, Dunja
pozdravljeni, z lanskim poletjem so se pojavile spremembe v mojem menstrualnem ciklusu. Krvavitve so postale daljše in močnejše, izginili so menstrualni krči, pojavile so se vmesne krvavitve oziroma občasen gost rjavkast izcedek, brez posebnega vonja. Zaradi tega sem obiskala ginekologinjo, ki je opazila policistične jajčnike, vendar je to ni posebej skrbelo, češ da občasno pride do hormonskih neravnovesij. Menstruacije so še vedno precej močne, a redne, ter še vedno se mi pojavljajo vmesni izcedki. Iz tega razloga sem opravila samoplačniški test hormonov , na 4-5 dan menstrualnega cikla: Rezultati so sledeči: estradiol 58 testosteron 0.18 progesteron 3.6 FSH 2.16 LH 2.07 prolaktin 14.27 kortizol 417.2 DHEA-s 1.9 Test je bil opravljen zjutraj, ti pred testiranjem sem prebolela prehlad, če to na karkoli vpliva. Pred tem mi je osebna zdravnica naredila test še nadledvičnih žlez in ščitnice. Oboje je bilo v redu. Pri tem bi rada dodala, da sem približno pred letom in pol bila na specialističnem pregledu zaradi neuspešnih poskusov zanositve. Zdravnik je naredil ultrazvok in test hormonov TSH, FSH, LH in prolaktin ter na podlagi tega zaključil, da je z menoj vse v redu. Prosila bi vas za vaše mnenje, glede potrebe po zdravljenju policističnih jajčnikov in za vaš komentar rezultatov hormonskega testa. Hvala in lep pozdrav, Petra

Pages

Dodaj nov komentar