Čiščenje telesa z vodo

Čiščenje telesa z vodo je tudi eden najuspešnejših načinov uravnavanja telesne teže, uravna se tudi vnos hrane. Vse to je namreč z naravo usklajeno in prijazno, pravzaprav je to najboljši in vsakomur dostopen način hujšanja.

(predstavljeno v knjigi Hujšanje z vodo)

S pitjem večjih količin vode lahko uravnamo povečano kislost v telesu, pomagamo notranjosti da se uravnoteži in sočasno tudi očisti odvečnih kislin, odpadkov.

V zadnjih letih prihaja na površje težnja po zdravem in kvalitetnem življenju in načinu bivanja, a vendar je še nenehno prisotna tudi težnja po lepem, pravilno oblikovanem in predvsem vitkem telesu. Ob vse močnejšem pritisku gibanja »wellness«, ki postaja v Evropi vse bolj popularno in je v resnici način življenja, pa prihajata v ospredje dobro počutje in zdravo telo. S tem je seveda povezano ne le sproščanje z različnimi gibalnimi, ročnimi in meditacijskimi tehnikami, temveč tudi zdrava prehrana, primerna obleka, obutev, bivalno okolje in še kaj.

In če govorimo o zdravem hujšanju, ne smemo spregledati najpomembnejšega: to je zdrav način prehranjevanja. Ob zdravem pitju vode in uravnoteženi prehrani je naše telo veliko bolj zdravo, polno energije in pripravljeno na stvari, za katere mnogokrat mislimo, da so neizvedljive, da jih ne zmoremo. Tako v telo ne vnašamo neznanih in umetno pripravljenih snovi, nobenih telesu neznanih molekul ali njihovih kombinacij. Preprosto: jemo in predvsem pijemo vodo ter si na ta način povečamo energijo, veselje do življenja. Očiščeno telo poskrbi zase brez pretresov in brez sleherne slabe posledice. Voda ni živa snov, vendar v živem telesu »oživi«, postane aktivna, ga očisti in napolni z energijo. Veliko je novih informacij o vseh dobrodejnih in celo čudežnih dejstvih delovanja vode v telesu, večina navedenih dejstev je povzetih po člankih in gradivih Vlada Maganje, dr. med., in dr. Yurija Yatska.

Kaj je živa voda?

Živa voda je voda, ki obstaja v živih organizmih. Z opisom »živa voda« označujemo v pogovornem jeziku različne tipe vode, dejansko pa so žive le tiste, ki imajo enake lastnosti kot voda v živih organizmih, v živih bitjih. Živa voda se od nežive vode razlikuje po številnih lastnostih: ima drugačno vrelišče, tališče, površinsko napetost, drugačne potenciale in še kaj.

Hujšanje z vodo temelji na novih spoznanjih o vlogi vode v telesu in spoznanju o zgradbi celic, posebno o zgradbi in vlogi maščobnih celic v telesu. Maščobne celice same po sebi niso le skladišča maščob, temveč tudi odlagališče vsega, česar telo ne more izločiti in česar ne potrebuje.

Voda je telesu zelo potrebna, je pomemben dejavnik in sestavni del telesa, saj je naše telo sestavljeno pretežno iz vode. V telesu je namreč kar sedemdeset do osemdeset odstotkov vode, odvisno od starosti in stanja organizma. Voda je osnovni in glavni gradbeni element celic, ki tudi same pravzaprav lebdijo, živijo v vodi, ki jo imenujemo medcelična tekočina. Iz medcelične tekočine se celice oskrbijo s hrano, ki jo do medceličnega prostora dovajajo kapilare. Prek medcelične tekočine in kapilarnega krvnega obtoka se celice tudi očistijo: v medceličnino odlagajo svoje odpadke, vse, česar ne potrebujejo. Celice torej živijo, se hranijo in očistijo (odlagajo odpadke) v vodo. Voda je sočasno še diuretik.

Na medcelično tekočino lahko vplivamo z zadostnim pitjem vode. Kadar pijemo premalo vode ali jemo preveč gosto hrano (veliko mesa, različne vrste sira in preveč beljakovin nasploh, veliko masti, kruha in testenin), se razmerje med hranilnimi in odpadnimi snovmi poruši, odpadkov je preveč. Telo porabi ogromno energije, da te odpadke odplavi, zato mu energije zmanjkuje za ostala opravila, ki posredno ali neposredno ohranjajo zdravje. Zato nepravilno hranjenje in pomanjkanje vode vodita največkrat v zakisanje organizma (acidoza oz. zastrupitev s kislimi snovmi), nato v bolezen. Acidoza sama ni posledica prevelikih količin kisle hrane (limone, pomaranče, kivi), temveč je acidoza v telesu posledica čezmernega uživanja hrane, ki telesu krade osnovne bazične sestavine.

V knjigi Telo kliče po vodi - niste bolni, žejni ste (ameriško-iranski avtor, zdravnik F. Batmanghelidj) je zapisano, da pitje premajhnih količin vode vodi v celo vrsto različnih bolezni. Nasprotno si s pitjem vode lahko veliko pomagamo pri lajšanju številnih bolezni, npr. pri vnetjih želodčne sluznice, dvanajstnika, zgagi, vnetni bolečini v predelu črevesja (kolitisi, bolečina pri navideznem vnetju slepiča), bolečini pri revmatoidnem artritisu, bolečinah v ledvenem predelu, v vratno-ramenskem prehodu, pri angini pectoris, pri stresu in depresiji, visokem krvnem pritisku, visokih vrednostih holesterola v krvi ipd. Avtor knjige navaja primere ljudi, ki so s pitjem primernih količin vode telo uspešno očistili in ob tem izgubili številne odvečne kilograme.

S pitjem večjih količin vode lahko uravnamo povečano kislost v telesu, pomagamo notranjosti da se uravnoteži in sočasno tudi očisti odvečnih kislin, odpadkov.

Pomembno je piti primerno vodo, saj ni vseeno, kakšno vodo pijemo. Izbrati moramo čimbolj čisto vodo, to je takšno, v kateri je raztopljenih čim manj snovi, v kateri ni primesi (ali jih je čim manj). Prav zato ima čista voda zelo pomemben diuretičen učinek. Ob tem mora biti voda, seveda, tudi drugače neoporečna. Diuretiki so snovi, ki pospešujejo izločanje urina. Med zdravili poznamo v glavne take, ki povečajo izločanje urina z izplavljanjem natrijevih in kalijevih ionov ter vode iz organizma. Med naravnimi diuretiki, ki izplavljajo predvsem vodo in odpadke iz telesa, sta dobro poznana voda in peteršilj.

Voda sama omogoča in pospeši odvajanje urina, omogoča izločanje nakopičenih odpadnih snovi, presnovnih kislin. Vse naše celice namreč ustvarjajo kisline, živijo pa lahko le v rahlo alkalnem okolju. Naravni pH krvi je 7,4 in že nekoliko večja odstopanja so lahko smrtna. Z odvajanjem kislin voda omogoča alkalno okolje telesnih tekočin in seveda alkalno reakcijo leteh. Če telo presežka kislin z vodo ne očisti in izloči, zelo hitro nastanejo resne okvare v telesu. Izguba zavesti je ena izmed hujših manifestacij.

Med vodami je najbolj čista deževnica, vsaj v preteklosti je bila. Sedaj je v zraku že toliko umazanije, da pride voda na zemljo umazana, včasih že kisla (kisel dež). K umazanosti deževnice v sedanjem času pripomorejo še umazane strehe v urbanih naseljih ipd. Sedanja vodovodna voda ima v sebi veliko raztopljenih snovi, rudnin, včasih tudi strupov. Filtriranje do neke mere očisti vodo, še najbolje se očisti z namiznim destilatorjem. Namizne destilatorje prodajajo največkrat na oddelkih bele tehnike, veliko tudi z oglasi. Priporočena sta previdnost in preverjanje certifikatov pri nakupih destilatorjev za vodo. Že nekaj časa lahko v Sloveniji kupujemo po posebnem postopku očiščeno vodo, njena čistost je 98-odstotna.

Mineralne vode so dobre, v njih je veliko rudnin. S stališča čim manjšega obremenjevanja telesa in torej zdravega pitja, ki pripomore k balansiranju notranjega okolja in uravnava telesno težo - s tega stališča so mineralne vode neprimerne. V njih je veliko rudnin in pitje teh vod nalaga telesu dodatno breme.

Vode v plastenkah, ki jih pred polnjenjem ne očistijo, so po vsebini podobne vodovodnim vodam. Te vode so polne mineralov in drugih snovi, zato je njihova očiščevalna moč manjša. Kadar je voda, ki pride v telo, deionizirana, prazna in ima čim manj topljencev, lahko »vpije« več odpadnih snovi in jih lahko več odplavi (očisti) iz telesa. Poenostavljeno: v prazen nahrbtnik lahko naloži več in na ta način odnese več odpadkov. Osnovna skrb telesa je neprestano vzdrževanje ravnovesja, zato se mora znebiti odvečnih škodljivih snovi, ki ravnovesje hitro porušijo. Zato se telo neprestano bori in porablja energijo za čiščenje - vsi čezmerni napori tako ali drugače prizadenejo zdravje. In če kljub vsem naporom telo ne zmore očistiti nakopičenega balasta, običajno zaradi pomanjkanja čiste vode, odloži vse tisto, česar ne potrebuje, tja, kamor lahko: včasih v maščobne celice, včasih v druge dele telesa, pogosto v žile, na žilno steno.

Deli