Čokolada najslajša razvada

Okoli čokolade se že od nekdaj spletajo skrivnostne in sladke zgodbe. V času starih Indijancev so bila zrna kakavovca plačilno sredstvo, grenki napitek pa so možje pili zvečer, da bi izboljšali svoje nočne aktivnosti in podvige.

Danes je čokolada nagrada za otroke, darilo za ljubljeno osebo ali tolažba, ko gre vse narobe. A s tem njena vloga še ni zaključena. Člani zahtevnih odprav in profesionalni športniki imajo vedno s seboj tablico čokolade, ob tem ji znanstveniki iz dneva v dan pripisujejo vse več zdravilnih učinkov.

Maji, starodavni Indijanci, katerih potomci še danes živijo v centralni Ameriki, so radosti čokolade odkrili že okrog leta 600. V njihovem okolju, tropskem predelu današnje južne Mehike, so kakavovci rasli kot za stavo. Rastlina se imenuje »theobroma cacao«, kar pomeni »hrana za bogove«. Maji so zrna pražili, jim dodajali malce vode, nekaj začimb ter to tekočino z užitkom popili. Zrna so bila cenjena tudi kot plačilno sredstvo: s štirimi zrni kakavovca si lahko, z desetimi zajca, s stotimi živega sužnja!

Kasneje so jim sledili Azteki, ki so ta luksuzni napitek opisovali kot: mehak, penast, rdečkast, grenak in aromatičen. Azteki so morali čokoladni napitek uvažati, saj kakavovci pri njih niso uspevali. Napitku so radi dodajali aromatične cvetlice, vanilijo, med ... ter čili.

Zgodba se nadaljuje s španskim konkvistadorjem, ki je leta 1517, na poti slave in bogastva, z enajstimi ladjami priplul v Kubo. Vladar Montezuma mu je postregel s svojo najljubšo pijačo: gosto, mrzlo in grenko pasto iz praženih kakavovih zrn namočenih v vodi, postreženo v posodi iz čistega zlata. Izročilo pravi, da je Montezuma užival velike količine »chocolatla« pred vsakodnevnim odhodom v harem – od tu so zrasle prve povezave čokolade z afrodizično močjo. Tudi Španec je bil navdušen, zato je zapisal: »Skodelica te dragocene pijače omogoči možu, da hodi ves dan brez hrane.«

V Sloveniji so prvo čokolado začeli izdelovati, proizvajati v samostanu Rajhenburgu leta 1896, to je v današnji Brestanici. Za novo sladkost sta bila zaslužna dva francoska patra. Edina tovarna čokolade pri nas, Gorenjka, pa je začela delaovati leta 1922.

Analgetik za ženske in afrodizijak za moške!?

Pogosto je čokolada strast, ki jo poznamo po vsem svetu. Pogosto pa užitek, ki ga občutimo ob grizljanju sladke pregrehe, spremlja občutek krivde. Je čokolada zlo, zdravilo ali užitek?

Znanstveniki ugotavljajo:

  • da čokolada vsebuje antioksidante, med njimi največ fenolov. Menda naj bi en sam košček čokolade vseboval enako količino fenolov kot kozarec rdečega vina;
  • občutek dobre volje in nakopičene energije iz čokolade daje feniletilamin, ki je soroden amfetaminom (viša krvni pritisk in dviguje nivo krvnega sladkorja v obtoku);
  • ena izmed teorij ugotavlja, da naši možgani sproščajo b-endorfin, medtem ko so usta zaposlena in pola s čokolado – endorfin je opioidni peptid in je glavni vzrok za občutenje užitkov; endorfini manjšajo tudi zaznavanje, občutke bolečine, s čimer lahko pojasnimo blagodejno delovanje čokolade pri menstrualnih bolečinah;
  • že od nastanka jo povezujejo s spolno močjo – menda jo je v te namene uporabljal celo Casanova; znanstveniki vse bolj potrjujejo tudi to čokoladno dimenzijo, je naravni afrodizijak, predvsem za moške;
  • da odvisnost od čokolade, za katero najbolj trpijo Američani, povzročajo v čokoladi odkrite farmakološko aktivne sestavine, ki na možgane delujejo enako kot marihuana – mmmmmmmmmmm …

Kakorkoli: krivdo na stran in pogumno naprej, čokoladnim užitkom nasproti. Tisti, pravi, so narejeni iz kakavovega masla (ne iz cenenih maščob), so sladki, omamni, preprosto okusno dobri. In: če jih nanašamo na telo z mehko in ritmično čokoladno masažno, v objemu čokoladnih vonjam in nežnih barvnih odtenkov, celo glasba dobi čokoladni zven … In vse to brez občutka krivde, slabe vesti – vse dokler ni skušnjava premočna in se ustnice ne približajo izvoru omamnega vonja čudovitega okusa. Lahko se tudi uživa!

Čokoladna masaža

Je masaža za vse z neskončno domišljijo, je edinstveno doživetje čokoladnega objema za vse ljubitelje čokolade, čokoladne aromaterapije za dušo in telo! Je pravzaprav udobje občutkov in okusov s pridihom sladkega zadovoljstva in drobne pregrehe.

Masaža daje koži

  • gladkost
  • mladostno svežino
  • čudovit vonj
  • gladi gube
  • svilnat otip

Čokolada kožo nahrani z olji in kakavovimi maščobami, ki vsebujejo encime, aminokisline, minerale in antioksidante, predvsem pa sprošča hormone zadovoljstva (endorfine in enkefaline).

Deli