Velikani osončili London

London 2011 / osma mednarodna anti-aging konferenca

Še sonce se ni moglo upreti in je razsvetljevalo London, poznan po večnem mraku, megli in dežju. V septembrskih dneh so se v mestni hiši zbrali guruji svetovnega slovesa, katerih glavni cilj in namen je s svojim delom oplemenititi ta svet z dolgoživostjo in kvaliteto življenja pravzaprav v vseh starostnih obdobjih.

V blišču svoje skromnosti so se med nami, poslušalci, nenehno pojavljali velikani na področju novih vej medicine: dr. Jonathan V. Wright, M.D., dr. Garry Gordon (oče kelacijske teorije), dr. Richard Lippman, Ph.D. (Nobelov nominiranec leta 1996), prof. George Birkmayer, M.D., Ph.D. (vnet zagovornik in raziskovalec NADH), Dr. Carrie Louise Daenell, N.D. s prakso vzdrževanja telesne teže v starosti, kontroverzni dr. Sergey A. Dzougan, M.D., Ph.D., ki vrsto let vztrajno sledi holesterole kot indikatorje hormonskega neravnotežja pri steroidnih hormonih. In še veliko njih, ki v svoji praksi redno zdravijo z naravnimi hormoni, prehranskimi dodatki, z gibanjem in čiščenjem telesa.

Dr. Jonathan V. Wright, M.D., prvi predavatelj, ki je v svojo medicinsko prakso najverjetneje prvi vnesel zdravljenje z bioidentičnimi hormoni oz. naravno hormonsko nadomestno zdravljenje za oba spola, naravno zdravljenje srčno-žilnih bolezni, astme, sladkorne bolezni, upoštevaje vse dobrobiti vitamina D v zdravljenju bolezni gibalnega sistema, osteoporoze, menopauze in še veliko več. V celodnevnem programu je blestel z razlago in pojasnjevanjem o pristopih naravnega zdravljenja meno in andropauze, o pomenu estriola, uporabi DIM (diindolymethane) v terapiji karcinoma dojke, o metabolni bolezni in neodzivnosti na inzulin, o povezavi med utrujeno nadledvično žlezo (pomanjkanje aldosterona), glaukomom in izgubo sluha, o nepravilni presnovi testosterona v andropauzi in njegovo pretvorbo v estrogen, ki izmaliči moško postavo…. Svoja zanimiva dognanja je nadgradil z izvrstno ekskluzivno raziskavo o vzrokih hipotiroidizma (slabega delovanja ščitnice). Če povzamem: delu bolnikov s hipotireozo tradicionalna zdravila (T3, T4) ne pomagajo, ker se njihova ščitnica ne odziva nanje. To pomeni, da njihovi ščitnični receptorji ne pretvorijo hormona tiroksina (T4) v najbolj aktivno obliko T3 (tri-jodtironin). Raziskovalna skupina dr.Wrighta je postopek izvajala z meritvami v krvi in testiranje poimenovala »reverse T3«. Testirali so več kot dva tisoč hipotiroidnih bolnikov. Izkazalo se je, da ima kar 48,6 odstotkov bolnikov znatne vrednost reverznega T3. S kelacijo se reverzni T3 umiri in običajna medikamentna podpora sedaj učinkuje pri vseh primerih.

V naslednjem predavanju je dr.Wright napovedal nove možnosti v zdravljenju Alzheimerjeve bolezni. Alzheimerjevo bolezen bi naj zaustavila uporaba kombinacije štirih snovi: litij, kurkuma in oba esencielna hormona, testosteron ter estradiol. Dnevno bi naj posameznik zaužil 20 mg litijevega klorida ali orotata, ob prisotnih znakih senilnosti pa do 50 mg dnevno. Ob tem dva do tri grame kurkume (kurkumin), ki jo Kitajci že tisočletja uporabljajo v svoji kuhinji kot protivnetno sredstvo. Manjko hormonov je najpomembnejše, bi moral vsak popraviti. Znano je, da starejši moški praviloma potrebujejo 50 do 100 mg testosterona v obliki bioidentičnih krem ali gelov, ženske 3 do 5 mg.  Vedno več je opozoril o aromatizaciji testosterona in njegovi pretvorbi v estradiol (E2), kar daje moškim »gineko« videz (povečane prsi, povečanje prostate s težavami pri uriniranju in rakaste tvorbe). To pretvorbo prepreči z anti-aromataza Myomin v kapsulah ali Cryzin v pršilu. Pogosteje je v rabi nosno pršilo Crysina, in sicer štiri-krat dnevno po en vpih. Povečana prostata ali BHP se umiri z Lycopenom (tri krat 30 mg dnevno, 30 mg cinka zvečer, 2 mg bakra in 300 mg gamma linolne kisline).

Korekcija ženskih hormonov (zlasti estrogenov) je potrebna skorajda vedno po 40.letu starosti, ko začno pešati ovariji, ali okrog 50.leta, ko se napoveduje menopauza. To je obdobje dramatičnih sprememb za ženske, ko E2 pogosto zelo upade. Nove vrednosti so bistveno nižje kot vrednosti E2 v cikličnem ritmu izločanja E2 pri mlajših damah. Nadomestno zdravljenje premakne vrednosti E2 na višjo raven in zavaruje dame pred staranjem, da nov zagon za življenje, prenavlja duševne in telesne energije. Mimogrede: ta popravljen nivo hormonov ščiti tudi pred Alzheimerjevo boleznijo in pred pretiranim gubanjem. Nakupovalni centri so primeren prostor za opazovanje žensk s pomanjkanjem E2: praviloma sključene starejše ženske z vertikalnimi gubami nad zgornjo ustnico. Zelo na splošno: sklepamo lahko, da gubanje kože kaže na pomanjkanje anabolnih hormonov in (pomembno!!!) na pomanjkanje beljakovin v hrani. Zakaj? S staranjem telesa se starajo tudi endokrine žleze v ženskem organizmu, žleze z notranjim izločanjem se skrčijo, postajajo počasne in neaktivne zaradi manjka hranil (zlasti beljakovin), živo srebro se kopiči v celicah žlez in jih upočasnjuje, uničuje. Teh težav ne omili le lepotna kirurgija, lepo se popravijo z dodatki estriola in progesterona v pravilnem razmerju, a zmeraj morata biti oba! Vnos beljakovin iz hrane pripomore k boljši mišični masi in napetosti mišic, kože.

Kot zadnja, izredno pomembna ugotovitev dr.Wrighta: zadostne količine E2 in rastnega hormona znižajo kortizol pri damah in direktno vplivajo na odpravljanje maščobnih zalog v predelu trebuha. Najverjetneje bi enak postopek zmanjšal tudi moške maščobne zaloge na trebuhu?! Nenehno je dr.Wright poudarjal, da je nujno uporabljati le naravne ali bioidentične hormone. Zdravniki moramo kopirati naravo in posnemati njene naravne zakonitosti, ko predpisujemo terapijo bolnikom!

Estriol (E3) je, po mnenju dr.Wrighta,  pomemben hormon pri ohranjanju zdravja žena: E3 je odločilnega pomena pri uravnavanju učinkov E2, zlasti pri ženah, kjer E2 dominira. E3 uporabljen v pravilnih odmerkih zmanjša pojavnost raka dojk za 53 odstotkov (priporoča naravne dodatke v obliki krem ali gelov). Kontrolirane raziskave podpirajo to ugotovitev z histološko oceno endometrija, čeprav se je E3 najbolj izkazal prav v tkivu dojke. Glede na rezultate študij, bi morala v namen preventive nastanka karcinoma dojk koncentracija E3 presegati skupno vrednost koncentracij estradiola in estrona.

V nadaljevanju je sledil še poduk o naravnih in vsakomur dostopnih načinih preventive: najprej in kot prvo je nujna redna telesna aktivnost in vadba, pravilna prehrana z večjo količino kapusnic (brokoli) in omega 3 maščobnih kislin prispeva k dvigu odpornosti in zmanjša možnost nastanka karcinomov. Drugič: dodatki, kot sta DIM in I3C (indol-3-carbinol) bistveno prispevajo k zmanjšanju rasti tumorjev, apoptozi rakastih celic, manjši adheziji rakastih celic in razsoju pri ljudeh. Večina resnih pripadnikov anti-aginga redno uživa eno ali drugo (DIM ali/in I3C) dva krat dnevno kot dodatke k hrani, bogati z njima, ob tem tudi omega 3. Dober in močan anti-aging program bi naj vključeval enega ali oba večkrat dnevno.

Po predavanju je dr.Wrigth med pogovorom povedal, da že 200 do 300 mg naravne antikancerogene snovi 2-metoksiestradiola v obliki kreme ali gela zmanjša možnost za nastanek estrogensko odvisnih tumorjev. Iz Mayo klinike poročajo, da preprečuje širjenje raka na dojki, ščiti kosti pred osteolizo in učinkovito cilja na rakaste celice dojk. Uporablja se v obliki injekcij, v obliki kreme ali gela.

In vedno bližja je trditev: »Starost ni bolezen!«

Ivica FLIS SMAKA, dr.med.,
spec. fizikalne in rehabilitacijske medicine

Deli