Blagodejne ročne masaže

Masaža ni le najstarejša, temveč tudi povsem naravna oblika zdravljenja in ohranjanja zdravja.

Ročne masaže so v različnih oblikah poznali in uporabljali že starorimski in starogrški zdravniki kot eno izmed najpomembnejših terapij za zdravljenje in lajšanje bolezni. Dojemali so jo kot najpomembnejše sredstvo za odpravljanje, lajšanje bolečin in seveda za zdravljenje. Hipokrat je čelo zapisal: »Zdravnik mora znati marsikaj, še zlasti pa drgniti.... Kaj ti z drgnjenjem lahko utrdimo razmajan sklep in razrahljamo otrdelega.«

Masaža ni le najstarejša, temveč povsem naravna oblika zdravljenja in ohranjanja zdravja. Masaža sprošča čelo telo, blagodejno in sproščujoče vpliva tudi na psiho. Za masažne tehnike, kjer se uporablja olje (praviloma kvalitetno), velja, da imajo tudi kozmetičen učinek. Kadar so olja aromatična, imajo tudi točno določen vpliv na telo (na sklepe, na dihanje, kožo...).

Pogosto se pravzaprav tudi sami, povsem samodejno zmasiramo: pomanemo boleče oči ali čelo, pomasiramo razbolelo rame ravnamo se po prirojenem nagonu, z namenom doseči blagodejni učinek. Z rokami si poskušamo pomagati, olajšati glavobole, bolečine na različnih mestih telesa, tesnobo. Vse to je dotik. In danes medicina prav dotiku daje posebno mesto in vlogo. To je dejansko tudi umetnost, tudi govorica, ki je skupna vsem. Tako skozi različne oblike dotika, masaže, dosežemo večjo ali manjšo regeneracijo telesa, vse vplivajo na človekovo sposobnost samoozdravljenja.

Ugoden vpliv in blagodejni učinki

Klasična manualna masaža ima svoj pomen in vrednost prav v dotiku, v različnih oblikah prijemov: gladenje, gnetenje, stiskanje, tresenje, udarjanje. Učinkuje na:

 • mišice, kjer sprošča in razteza mišična vlakna, razbija vozliče, povzročene z napetostjo in stresom;
 • živčevje, ki ga pomirja, poživlja, lajša bolečine, odpravlja napetost;
 • spodbuja prebavo in dobro vpliva na presnovo celic, stimulira limfo, pospešuje izločanje odpadnih snovi iz telesa, manjša apetit;
 • spodbuja krvni obtok, niža krvni pritisk in veča odstotek kisika v tkivih;
 • sklepi so bolj elastični, močnejši, manj boleči.

Masažo z ledom imenujemo kriomasaža. Namenjena je predvsem v podporo ostalim terapevtskim postopkom, predvsem pri zdravljenju oteklin, stanjih po poškodbah in ohlajanju telesa. Pomembno je, da jo izvajamo kratek čas, nikdar več kot 5 do 10 minut. Tudi hladne obloge so zelo primerne za stanja po poškodbah, predvsem pri oteklinah.

Tajska masaža temelji na terapiji dvanajstih energijskih meridianov (nevidnih, ki potekajo vzdolž celotnega telesa. Sestavljena je iz joge, akupresure in refleksologije. Veliko prijemov je podobnih gibom pri hatha jogi, zato pogosto srečamo izraz, ki opisuje to obliko masaže kot »joga za lene ljudi«. Masaža temelji na raztezanju in gnetenju točk, ki ležijo na meridianih. S to masažo se vzpostavlja ravnovesje med fizičnim in duhovnim telesom. Sočasno se poveča gibljivost, sprosti se pretok energije po meridianih in telesu, kar daje osebi posebno moč, življenjsko energijo in notranje zadovoljstvo. Posebnosti te oblike masaže so, da jo izvajamo na tleh na blazini, masirani je oblečen v lahka, udobna oblačila, ne uporabljajo se olja, deluje globlje kot klasična masaža, maser masira s palci, dlanmi, komolci in koleni.

Refleksnoconska masaža stopal je energetska masaža stopal. Temelji na tem, da ima vsak del telesa svojo točko na stopalih. S pritiski na te točke sprostimo posamezne organe ali dele telesa, uravnovesimo čelo telo, spodbudimo krvni obtok, aktiviramo in/ali umirjamo organske funkcije.

Ročna limfna drenaža je rahla, črpanju podobna masaža. Spodbuja pravilno delovanje limfnega sistema posameznih delov ali celega telesa. Tako se pospeši pretok telesnih tekočin in beljakovin, kar omogoča hitrejše izločanje strupov iz telesa to je osnovni namen limfne drenaže. Ročna limfna drenaža zelo ugodno vpliva na limfnožilno ravnovesje, živčevje, na delovanje mišic in poveča odpornost telesa. Priporočljiva je pred kirurškimi posegi in lepotnimi operacijami ter po njih, v kozmetiki za odpravljanje celulita.

Indijska masaža glave je starodavna avurvedska masaža, ki se v Indiji že stoletja uporablja kot krepčilna in sprostitvena metoda. Pri indijski masaži glave masiramo ramena, vrat, lasišče in nazadnje še obraz. S to masažo v nekaj minutah dosežemo globoko sprostitev in razbremenitev stresa, kar človeku povrne energijo in voljo, ki sta potrebni za premagovanje vsakdanjih obveznosti.

V Sloveniji je indijska masaža še novost. Na zahodu, zlasti v poslovnem svetu, pa je zelo priljubljena in iskana vrsta masaže. V Londonu, Parizu, New Yorku je ta masaža hit med poslovneži, menedžerji, trgovci, tajniki, skratka med vsemi tistimi, ki se vsak dan srečujejo z večjimi psihičnimi in fizičnimi obremenitvami.

V večjih središčih maserji ponujajo indijsko masažo glave čelo po delovnih mestih, torej v večjih poslovnih hišah, ustanovah in podjetjih. Prednost te masaže je predvsem v tem, da se izvaja sede in po želji celo v obleki.

Indijska masaža glave je odlična masaža v sprostitvenem programu, ali pa jo lahko uporabljamo za preprečevanje in čelo odpravljanje določenih zdravstvenih težav:

 • preprečevanje glavobolov,
 • doseganje umske in telesne sprostitve,
 • preprečevanje nespečnosti,
 • izboljšanje prekrvitve lasišča, kar krepi lase in preprečuje izpadanje las,
 • izboljšanje prekrvitve možganov, kar omogoča bistrejše razmišljanje in izboljšuje koncentracijo,
 • uravnavanje delovanja čaker energetskih centrov v telesu,
 • stimulira limfni obtok,
 • povečuje odvajanje toksinov iz telesa,
 • pomirja živčni sistem,
 • krepi imunski sistem,
 • zmanjšuje stres in vznemirjenost.

Klinična aromaterapija je kombinacija rabe zdravilnih eteričnih olj, mešanih s hladnostiskanimi rastlinskimi olji ter različnih tehnik masaže, kot so: limfna drenaža, akupresurne točke in refleksnoconska masaža stopal.

Zdravilna zelišča, rastline, smole, zdravilne dele dreves in sadežev so poznali že tisočletja pred nami ter jih ves ta čas uporabljali na različne načine. Ugotovili so, da so v rastlini olja tista, ki imajo blagodejne učinke. Klinična aromaterapija se je tako razvijala skozi čas in je danes poznana po vsem svetu po svojih ugodnih učinkih na današnje civilizacijsko življenje.

Posledice stresa občutimo kot napetost in bolečine v mišicah, posledice hitre in nepravilne prehrane pa kot kopičenje toksinov v telesu, kar povzroča nejevoljo, utrujenost in seveda odvečne maščobe ter celulit.

Klinična aromaterapija vam nudi popolno sprostitev, tako psihično kot fizično, pomaga pri hitrejšem odvajanju toksinov iz telesa, pospeši prekrvitev ter s tem vzpostavi ponovno harmonično ravnovesje v telesu.

Program za čelo telo traja 90 minut in je namenjen prav vsem ljudem, ki občutijo mišične napetosti in bolečine, imajo slabo prekrvitev ter zastajanje toksinov v telesu, imajo pogoste glavobole, jih pesti nespečnost, zaprtost, težave s kožo in podobno.

Antistresni program (40 minut) je poudarek na sprostitvi hrbtnih ter vratnih mišic s pomočjo masaže akupresurnih točk: na obrazu ter refleksnoconskih točk na stopalih, kar deluje zelo sprostilno na celotno telo.

Program za razstrupljanje (40 minut) je namenjen ljudem, ki imajo počasno prekrvitev, presnovo, posledica tega pa je zastajanje toksinov, otekline in celulit. Program obsega masažne tehnike z akupresurnimi točkami na hrbtu, vratu in nogah ter refleksnoconske točke na stopalih z izbrano mešanico olj.

Anticelulitni program (20 minut) daje poudarek specifičnim delom telesa, kjer se pojavi celulit. Program obsega masažne tehnike na nogah ter refleksnoconske točke na stopalih z izbrano mešanico olj.

Program za utrujene noge (15 minut) je namenjen vsem, ki imajo občutek težkih nog, kar je povezano z utrujenimi in oteklimi nogami. Program obsega masažo nog do kolen, akupresurnih točk ter refleksnoconskih točk na stopalih.

Shiatsu terapija

Več kot 4000 let stara oblika japonske fizioterapije je preprosta, a zelo učinkovita in zanesljiva oblika diagnostike, zdravljenja in preventive. Korenine ima v orientalski (japonski) tradicionalni medicini, temelji na naravnih zakonih in ustvarja naravno, zdravo harmonijo telesa.

Osnova shiatsu terapije je dotik. Z dotikom izkušeni terapevt ugotavlja energetsko stanje telesa, nato pa izzove, vzpodbudi in poveže različne mehanizme samozdravljenja v telesu. Terapija shiatsu torej temelji na obravnavi telesa s prsti in dlanmi rok. brez uporabe kateregakoli instrumenta.

V orientalski medicini so bolezni, bolezenska stanja, bolečine in slaba telesna zmogljivost posledica porušenega ravnotežja v energetskem sistemu posameznika. Energija v človeku kroži po kanalih ali meridianih, kjer je njen tok zelo zgoščen. Človek se dobro počuti, kadar energija po meridianih kroži ritmično in uravnoteženo. Kadar je pretok energije oviran ali ustavljen, se na meridianih ustvarijo blokade. Shiatsu terapevt sprošča te blokade oziroma zastoje energije z uporabo različnih tehnik: akupresure, raztezanja, mobilizacije, masaže in z elementi refleksnoconske masaže. S tem želi odpraviti nepravilno delovanje notranjih organov, izboljšati in ohranjati celostno zdravje posameznika.

Shiatsu je dejansko veliko več kot masaža, je prava manualna terapija, ki sprošča in krepi imunski sistem, vrača in ohranja vitalnost, lajša težave sodobnega časa, vrača psihofizično kondicijo, pomaga spoznavati lastno telo, razvija možnosti samozdravljenja.

Deli