Detoks in dodatki

Od povsod kar dežujejo v zadnjem času – reklame kako pregnati spomladansko utrujenost (Reklame! V zadnjem času kar dežujejo od vsepovsod: »Kako pregnati spomladansko utrujenost?« In nasveti, kako je treba nujno razstrupiti telo, kako očistiti jetra, kaj pomaga pri nihanju razpoloženja, nespečnosti ... Samo do prve prodajalne s prehranskimi dodatki je treba stopiti, pa bodo težave izginile. Bodo res?
»Ene same Čudežne tablete, ki bi vse to odpravila, ni,« opozarja zdravnica Ivica Flis Smaka, specialistka fizikalne in rehabilitacijske medicine, ki se v zadnjih letih ukvarja tudi s prehranskim svetovanjem.
»Prava detoksikacija telesa poteka po točno določenem zaporedju in učinkuje šele, ko korenito posežemo v način življenja: s spremembo jedilnika, z vnosom zadostne količine tekočine, da se telo lahko čisti, nujno je uvesti tudi gibanje in zadostno količino spanja. Brez vsega tega ni razstrupljanja telesa. Nujno potrebujemo dovolj spanja, da se lahko sploh vklopijo in izklopijo vsi potrebni mehanizmi pravega razstrupljanja v telesu. Šele, ko vse to dejansko načrtujemo in uvedemo v svoj dnevni ritem, si lahko pomagamo tudi s prehranskimi dopolnili. Sicer učinka ne bo.«

Čudežnega in enega samega prehranskega dopolnila ni, opozarja zdravnica in dodaja, da je pomembno upoštevati starost posameznika, ali jemlje kakšna zdravila, kakšno je sicer njegovo zdravstveno stanje ... »Priporočam strokovno svetovanje, ne nakup dopolnil kar tako na pamet. Nujno je pregledati, kaj se lahko kombinira in kaj ne, izjemnega pomena sta vsekakor sestava in kakovost posameznega dopolnila. Upoštevati velja ustrezne certifikate (zlasti neodvisnih skupin uporabnikov), da jemanje dopolnila ne povzroči več škode kot koristi.«

Kako se pravilno prehranjevati? »Kadar so v prehrani posameznika zastopani predvsem ogljikovi hidrati (kruh, krompir, testenine, škrobnati izdelki, sladice, sladkorji), nastajajo viški energije. Shrambe za ogljikove hidrate v telesu so v jetrih in mišicah in so zelo majhne, zato se zelo hitro zapolnijo. Vsi viški ogljikovih hidratov, ki ne morejo več v te shrambe, gredo v maščevje na trebuhu. Pogosto je teh viškov toliko, da jih jetra ne uspejo ustrezno predelati, zato se odlagajo kar v jetrih in posledica tega prekomernega uživanja škrobastih živil so zamaščena jetra. Zato tudi pri vegetarijancih vidimo tako sliko,« pojasnjuje dr. Flis Smaka. Kdaj se to zgodi? Ko je hrana sestavljena predvsem iz krompirja, riža, testenin in ko zelenjava, bogata z vlakninami, ni pogosto na jedilniku. »Na vsakodnevnem jedilniku in najpogosteje zastopane na krožniku naj bodo beljakovine, zelenjava, zdrave maščobe. Da, maščobe, vendar ne trans maščobe, ki jih najdemo v številnih industrijskih izdelkih, kot so konzervirana in v naprej pripravljena hrana, drobno sladko in slano pecivo, torte, izdelki iz listnatega ali kvašenega testa, ocvrte sladice, krompirček in druge ocvrte jedi, rastlinske masti, trde margarine. Tudi predpakirana hrana pogosto vsebuje trans maščobe in podobno kot konzervirana hrana, tudi konzervanse, ki so v resnici lahko tudi sladkorji.

Med maščobami je najbolj osovražen holesterol, čeprav zelo resnih študij, ki bi dokazovale njegove slabe učinke na telo, ni. Holesterol je v telesu nujno potreben, saj iz njega nastajajo zelo pomembne snovi v telesu, potrebujejo ga celične membrane in mišice, torej tudi srce. Zdrave maščobe so ključne v presnovi vitaminov, ki so topni le v njih. Vsi govorim o D vitaminu, ki je ima v sodobni medicini zelo pomembno vlogo in ga poimenujemo kar prohormon, ob njem so še vitamin A, E in K, ki tudi ne morejo brez maščob. Vitamin D sicer povezujemo s stanjem kostnine, a njegova vloga v telesu je veliko večja in mnogo bolj pomembna, saj je vsaka celica v telesu odvisna od njega. Je tudi direkten pokazatelj stabilnega hormonskega ravnovesja v telesu in je v bistvu član družine maščobnih hormonov, ki vsi nastanejo iz holesterola: estrogen, progesteron, testosteron, DHEA, kortizol.

Za dobro detoksikacijo je nujno piti zadostne količine zdravih tekočin in napitkov. Med zdrave tekočine, ki jih vnašamo v telo, prištevamo seveda vodo, sadne in zeliščne čaje, nesladkani kompoti po makrobiotični recepturi, juhe, naravne mineralne vode – vsi ti napitki nadomeščajo izločene elektrolite in pomagajo vzdrževati primerno notranje okolje v telesu. Tudi v 21. stoletju velja, da je voda zelo močno zastopana v telesu. Beljakovine najdemo v jajcih, mehkih sirih, izdelkih iz fermentiranega mleka, odlična je sirotka, a tudi plava riba, jagnjetina, govedina bi morali graditi naše jedilnike, » pravi dr. Flis Smaka.

_______

Ivica Flis Smaka, dr.med., spec. fizikalne in rehabilitacijske med.,
Ameriške licence iz anti-aging in regeneracije, metabolne endokrinologije, spolnega zdravja, prehrane in prehranskih dopolnil
Akupunkturistka in spec. za TKM
Mednarodna wellness svetovalka

 

 

Deli