Hormoni: Kdo je šef?

V telesu je kar nekaj organov in tkiv, ki izločajo hormone. Med pomembnejše sodi zagotovo hipofiza, ki je pravzaprav najpomembnejša žleza z notranjim izločanjem v telesu. Pogosto jo imenujejo glavna ali centralna žleza. Sama proizvaja različne hormone in preko njih upravlja delovanje vseh drugih žlez v telesu. Leži v notranjosti glave, na spodnjem delu možganovine, je del baze velikih možganov. Imenujemo jo tudi možganski privesek, ki leži na turškem sedlu. Glede na svoj položaj je najbolje zaščiten del v telesu. Velika je približno en centimeter, težka samo pol grama.

 

Vpliva na rast, krvni pritisk, na pravilno delovanje ledvic, izmenjavo snovi v telesu. Hipofiza usklajuje delo drugih žlez z notranjim izločanjem. Zanjo zelo pomembna je dobra oskrba s krvjo, saj je preko žilnega sistema povezana s hipotalamusom (pomemben center v možganovini). Preko hipotalamo-hipofizne osi se vrši kontrola delovanja žlez in telesa nasploh.

Hipofiza je sestavljena iz treh delov: sprednji, srednji in zadnji reženj, ki se med seboj razlikujejo v razvoju, gradnji in funkciji.

Sprednji reženj ali adenohipofiza je izvor rastnega hormona (somatotropin, angleško growth hormon ali GH), prolaktina, folikel stimulirajočega hormona (FSH), luteinizirajočega hormona (LH), tireotropina, adrenokortikotropnega hormona (ACTH), endorfine.

Srednji reženj ali pars intermedia izloča melanocite stimulirajoči hormon (MSH), ki je pri svetlopoltih osebah zelo reduciran, in endorfine.

Zadnji reženj ali neurohipofiza je izvor za oksitocin in adiuretični hormon (ADH). Je podaljšek hipotalamusa.

Zanimivost: Kadar hipofiza v otroštvu izloča preveč rastnega hormona, zraste malček v giganta (gigantska rast ali gigantizem - orjaki). V nasprotnem primeru, ko izloča premalo rastnega hormona, se oseba razvije v palčka (pritlikavci, pritlikava rast). Ker upravlja delovanje ostalih žlez, vsaka sprememba v delovanju hipofize povzroči kaskadno reakcijo v telesu – vsaka napaka v delovanju hipofize povzroči spremenjeno delovanje celotnega hormonskega sistema in organizma nasploh.

Deli