Lepota, kozmetika, akupunktura

Želja po lepoti, zdravju in privlačnem videzu nas spremlja od zgodnjega otroštva. Skorajda ni ga med nami, ki ne bi na različnem načine poskušal očarati svoje okolice in biti všečen. Venomer znova poskušamo in iščemo načine, kako doseči popoln videz in predvsem večno mladost.

In prav ta želja po lepoti, zdravju in privlačnem videzu je v zadnjih letih povezala akupunkturo s kozmetiko. Akupunkturna in kozmetika sta sicer povezani že nekaj let na različne načine, predvsem pa z željo po dobri vsestranski telesni pripravljenosti, z željo po mladostnem videzu, lepem videzu in z željo po odloženem staranju. Akupunktura je del Tradicionalne kitajske medicine (TCM), ki s svojim holističnim pogledom in stališči na drugačen način in celostno obravnava vsako živo bitje. Osnovne principe te holistične medicine smo do neke mere predstavili v prejšnjih zapiskih. Za vse lepotne postopke pa je zanimivo predvsem čiščenje meridianov, uravnavanje delovanja Zang (srce, pljuča,vranica, ledvica, jetra) in Fu (žolčnik, želodec, tanko in debelo črevo, mehur in trojni grelec) organov, harmoniziranje Xue in Qi, odpravljanje oteklin, vzpostavitev dobrega odvajanja in čiščenja telesa. Akupunktura lahko vpliva na določena fiziološka stanja, bolezenske procese, ki slabijo telo in so moteča v vsakdanjem življenju, ob tem pa preprečujejo tudi popolno izžarevanje lepote. Akupunktura to uspe uravnati in izboljšati s stimulacijo lokalnih kožnih in akupunkturnih točk. Predvsem je način izvajanja akupunkture zelo enostaven, varen in zanesljiv, njeni učinki so hitri in dolgotrajni, možnost recidivov je majhna, stranskih učinkov pravzaprav ni.

V TCM velja, da je osebna naravnanost posameznika samo del celotnega ustroja in naravnanosti telesa in njegove vsebine. Osebna naravnanost je neposredno povezana z notranjimi organi, meridiani, s Qi-jem in Xue. Qi je vitalna energija in aktivnost, Xue je kri. V starodavnih kitajskih zapiskih je zapisano, da »Xue in Qi potujeta po dvanajstih meridianih in 365-ih vzporednicah, ki se vse vzpenjajo do obraza; tudi vsa esenca Qi-ja se izrazi na obrazu«. V prevodu to pomeni, da se vse snovi, vključno z vitalno energijo, krvjo in ostalimi telesnimi tekočinami, hranilnimi snovmi ( vse, kar je pridobljeno iz vode in hrane) vzpenjajo po meridianih do obraza. Na ta način postane obraz rožnat, primerno vlažen, elastičen in sijoč. Zato je povsem jasno, da le z normalnim delovanjem notranjih (Zang in Fu) organov, z zadostno količino vitalne energije in krvi, lahko ohranimo mladosten videz in lepoto. Pravilno delovanje in ravnovesje med notranjimi organi, meridiani, vitalno energijo in krvjo je v osnovi edino resnično (kozmetično) načelo za zagotavljanje dobrega počutja in mladostnega videza. 

Akupunkturna s holističnim pristopom TCM lahko v vseh pomlajevalnih kozmetičnih postopki vzdržuje in uravnava delovanje notranjih organov, vitalne energije in krvi, utrjuje telesno odpornost, povrne mladosten videz in varuje zdravje.

Že večkrat je bilo potrjeno, da daje akupunktura dolgoročne lepotne učinke, ki se jih z ostalimi ustaljenimi postopki v kozmetiki nikdar ne doseže. Akupunktura ima vidne in merljive učinke v terapiji debelosti, chloasme (hiperpigmentacija obraza pri nosečnicah in pri jetrnih bolnikih), aken, bradavic, senilnih pigmentnih znamenj (madežev), v terapiji izpadanja las in ostalih stanj, ki rušijo zunanji videz. Aktualne smeri v akupunkturni kozmetiki so: oblikovanje in »face lifting«, hujšanje in vzdrževanje telesne teže, odpravljanje in zdravljenje aken, odpravljanje mešičkov in gub okoli oči, lepšanje videza (barve) kože in tonifikacija prsi. Akupunktura lahko izboljša lokalno in celotno prekrvitev telesa, metabolizem kože, znojnic in lojnic, imunsko sposobnost organizma, zato je v kozmetiki zelo zaželena. Želja po vključevanju in še širši prisotnosti akupunkture na področju lepotnih in lepotilnih postopkov je prisotna že dalj časa, vendar so teh postopkih vešči le nekateri.

Akupunktura pravzaprav nima izrecnih omejitev za izvajanje - nima absolutnih kontraindikacij. Lahko se uporablja v kombinaciji z ustaljenimi postopki in terapijami – z namenom doseči čim boljši učinek. Kot dodatek: akupunkturna kozmetika daje trajne in dolgoročne učinke, ki so veliko bolj učinkoviti kot že ustaljeni postopki »zahodne« kozmetike. Ti se zvečine osredotočijo samo na lokalno delovanje in prehrano kože. To je tudi razlog, da postaja akupunktura v kozmetiki vedno bolj iskana in popularna. Cilj akupunkture je uravnavanje delovanja celega telesa, in sicer z uravnavanjem delovanja notranjih organov in zunanjih dejavnikov. V kozmetiki daje akupunktura prednost delovanju in uravnavanju delovanja celotnega telesa, čeprav ne zanemari lokalnih posebnosti na koži. Pogosto se ob kozmetičnih postopkih s pomočjo akupunkture izboljša tudi zdravstveno stanje, saj z balansiranjem telesa posežemo tudi v neravnovesje, ki načne zdravje in povzroča določene bolezenske težave (ki niso direktno povezane s kožo - so pa vzročno, saj vplivajo pa na počutje in videz). In nemalokrat lahko prav ob akupunkturni kozmetiki ugotovimo (in odpravimo) prave vzroke slabega počutja, slabega videza in izčrpanosti.

Mehanizem delovanja akupunkture v kozmetiki

Cilj akupunkture v kozmetiki ni le popravljanje prisotnih lepotnih napak ali oblikovanje telesa, ampak tudi vzdrževanje in vzpostavljanje zdravja z vplivom na pretočnost meridianov in delovanje notranjih organov. Bolj natančno:

  1. Z delovanjem na meridiane uravnava in dopolnjuje vitalno energijo, saj akupunktura čisti meridiane in krožečo vitalno energijo. Na ta način pospeši cirkulacijo in vzdržuje koordinacijo ter ravnotežje v notranjosti telesa. V nadaljevanju doseže, da se vitalna energij v pravilnem ritmu vzpenja in spušča po telesu. Vitalna energija za svoje pravilno delovanje nujno potrebuje ta ritem vzpenjanja in spuščanja, zato je njeno pravilno gibanje zagotovilo za normalne življenjske aktivnosti.  
  2. Z delovanjem na notranje organe uravnava in dopolnjuje esence notranjih organov. Načelo TCM je, da pet Zang organov shranjuje esence (a jih ne razpošilja po telesu), šest Fu organov pa jih transportira in transformira (a jih ne shranjuje). Akupunktura uravnava funkcijo teh notranjih organov tako, da vzdržuje primerno količino esence in krvi v zalogi, ob tem pa zagotavlja tudi zadostno transformacijo v življenjsko energijo, ki jo razprši preko meridianov in akupunkturnih točk po telesu.
  3. Z delovanjem na emocije uravnava in dobrodejno učinkuje na delovanje srca in psihe. V starih kitajskih zapiskih je zapisano, da veliko mentalnega stresa vodi v izsušenost, bledikavost in porumenelost kože. To pomeni, da je zunanji videz odraz stanja in delovanja notranjih organov ter čustvovanja. TCM namreč pojmuje zunanji videz, čustveno stanje in delovanje Zang- Fu organov kot celoto. Na tem sloni celoten princip delovanja in učinkovanja akupunkture v lepotilni kozmetiki.

Glavne akupunkturne točke v kozmetiki

Obstaja več kot 760 vseh akupunkturnih točk - med njimi je 360 pomembnejših. Vsaka akupunkturna točka ima svoje delovanje in indikacijsko območje, mnoge od teh se uporabljajo v kozmetiki in tudi za ohranjanje zdravja. Pomembnejše in pogosteje uporabljane v kozmetiki so:

  1. Lokalne akupunkturne točke (na skalpu, okoli oči in ušes, v predelu nosu, okoli ust, na prsnem košu in trebuhu, na hrbtu in v ledvenem predelu, na rokah in nogah)
  2. Distalne akupunkturne točke so tiste točke dvanajstih meridianov, ki so locirane od komolcev in kolen navzdol. Teh točk ne uporabljamo le za odpravljanje lokalnih težav, temveč predvsem za uravnavanje delovanja notranjih organov, za uravnavanje delovanja tkiva, za katerega je odgovoren določen meridian ter celo za odpravljanje zelo zapletenih težav v telesu. Tako se npr. točka BL 40 (Weizhong) uporablja v terapiji aken, hkrati pa tudi za lajšanje bolečin nasploh in tudi za lajšanje bolečin v ledvenem predelu.

Ob vsem tem velja poudariti, da so akupunkturne obrazne in ušesne igle zelo drobne, majhne in nežne, da pa kljub temu lahko priteče kakšna kapljica krvi, ko jih odstranimo. Akupunktura je poseg v telo, zato so ti pojavi sicer nezaželeni, a vendar prisotni. Ob nastanku manjših hematom je strah povsem odveč, saj ga telo samo odstrani. V primerjavi z novejšimi kozmetičnimi postopki (injiciranje botulina, razbijanje maščobnih kolekcij…) ima akupunktura vrsto prednosti, je bistveno manj boleča, brez stranskih učinkov in je velika pridobitev za celostno zdravje, dobro počutje in svež videz.

Deli