Osteoporoza: So potrebna zgolj zdravila?

Stara sem 58 let in moja menopavza traja že deset let. Pred časom sem bila na slikanju in merjenju kostne gostote, kjer so mi povedali, da imam znižano kostno gostoto. Postavljena je bila diagnoza osteoporoza in predpisali so mi primerna zdravila (fosamax in vitamin D). Zanima pa me, ali so zdravila edino sredstvo za zdravljenje te bolezni in ali obstaja še kaj, kar lahko pri tem naredim sama zase. Slišala sem, da nekje to zdravijo tudi s plavanjem in telovadbo. Prosim, svetujte mi pravi način.

Manja S.

Osteoporoza je bolezen, ki je v zadnjem času deležna velike pozornosti. Odkar poznamo osteoporozo kot bolezen, ki jo lahko uspešno zdravimo, želimo z zgodnjim odkrivanjem preprečiti njene posledice. Najzanesljivejše je merjenje mineralne kostne gostote (MKG) z aparati za tovrstno merjenje, ki imajo različna imena (Dexa, QDR) - to je edini način, da postavimo zanesljivo diagnozo.

Ker ste vi to merjenje že opravili in ker so vam postavili diagnozo osteoporoza, predvidevam, da je bila MKG manjša od 2,5. To je vrednost, ki po pravilih zahteva zdravljenje z medikamenti. Predpisana so vam bila zdravila, ki po sedanjih standardih dejansko ustrezajo postavljeni diagnozi. Fosamax je po svoji kemični zgradbi bisfosfonat-alendronat natrij in je trenutno edino, s številnimi študijami preverjeno zdravilo, ki izboljša MKG. S tem dejansko zmanjšamo tveganje zlomov, ki jih je pri krhkih kosteh (osteoporozi) zelo veliko. Vemo namreč, da so zlomi najpogostejša komplikacija in nevarnost pri obolelih za osteoporozo. Najbolj pogosti so tako imenovani tihi zlomi vretenc - tisti, ki jih običajno odkrijemo šele po merjenju in kasneje z rentgenskimi posnetki. Sočasno se pojavljajo hude bolečine v ledveni ali prsni hrbtenici ter izguba telesne višine z nakazano grbo. Po pogostosti sledijo zlomom vretenc še zlomi kolka in zapestja.

Pri večini bolnic je bilo ugotovljeno pomanjkanje vitamina D, kalcija in beljakovin v prehrani. Zato so tudi vam dodatno predpisali vitamin D, ki ga boste uživali v obliki kapsul ali, kot jih sedaj zelo radi imenujemo, perl.
Dodatni ukrepi, ki so priporočljivi in v svetu že uveljavljeni, so: pravilna in primerna zdrava prehrana, veliko gibanja in povečevanje telesne aktivnosti. Sočasno priporočamo previdnostne ukrepe, ki so usmerjeni predvsem na življenjske aktivnosti.

Zdrava prehrana pomeni, da mora biti ohranjena prehrambna piramida, ki določa dnevne odmerke posameznih skupin živil. Predvsem opozarjamo, da popolno vegetarijanstvo z odsotnostjo mesa v prehrani ni priporočljivo in smiselno. Vemo namreč, da so beljakovine nujni in sestavni del metabolizma kosti, enako kot vitamin D in kalcij. Manj priporočamo ogljikove hidrate, ki imajo predvsem energijsko vlogo, lahko pa se kopičijo kot zaloga - maščobe, če so količine prevelike. Zato je pomembno, da vsak dan užijete dovolj zelenjave, sadja, kakovostnega mesa (ribe, mehkužci, perutnina, divjačina) in nekaj žitaric.

Gibanje ima po raziskavah zelo velik pomen, predvsem gibanje na svežem zraku. V prvi vrsti je poudarek na hoji, hitri hoji in lahnem teku. Vse to obremenjuje telo v vertikalni - navpični smeri.

Gibanje je pri večini bolnic zanemarjeno ali povezano samo z gospodinjskimi opravili. Prav zato mu posvečamo vse večjo pozornost. Na začetku večini priporočamo jutranje vaje, primerne pri osteoporozi, ki morajo trajati vsaj 30 minut. Te vaje je treba redno izvajati, vsak dan brez izjeme, sprejeti jih je treba kot del dnevnega ritma do konca življenja.

Ob vajah dodamo vsakodnevno vsaj 45 minut hoje po mehkih terenih, za kar so primerni park, gozdne poti, travniki in ne preveč zahtevni vzponi. Šele ko bolnice zmorejo ta del obvez z jutranjimi vajami in vsakodnevnimi sprehodi, jim dovolimo zahtevnejše vzpone in napornejše športne aktivnosti. To je običajno šele po mesecu dni za vse, ki se prej niso redno rekreirale. Vsem, ki se že rekreativno ukvarjajo s kakšnim športom ali dejavnostjo, urnik dopolnjujemo in prilagajamo.

Vedno bolj so uveljavljene skupine obolelih za osteoporozo (mimogrede, vsako sredo je taka skupina, ki jo vodi višji fizioterapevt, tudi v MRC Fontana), kjer ob osnovnih informacijah bolnice spoznajo način vadbe in primerne vaje, naučijo se teh vaj, ki se praviloma izvajajo na tleh, razbremenjene, kasneje pa z obremenitvijo lastnega telesa. Za že vadeče so primerne tudi vaje v vodi, kjer vadimo proti uporu - izkoristimo to lastnost vode. Vse te vaje so zelo varne, primerno izbrane in pravilno odmerjene.

Upam, da sem z odgovorom pripomogla k uresničitvi vaše odločitve o zdravljenju vzporedno z gibanjem, predvsem pa upam, da bo zdravljenje uspešno. Ne pozabite na kontrolno meritev MKG, ki jo morate opraviti čez leto dni.

Deli