Program Vseživljenjsko učenje/ Leonardo da Vinci

Strokovno izpolponjevanje:

Uporaba bioidentičnih hormonov v humani medicini

16. do 23.marec 2014, Bruselj

Projekt je izveden s podporo v obliki dotacije po programu Vseživljenjsko učenje/ Leonardo da Vinci.

Hormonska terapija še vedno velja za najboljši način reševanja težav, ki jih povzroča pomanjkanje estrogena v času menopavze, prav tako pa rešuje tudi probleme zaradi nespečnosti, drugih motenj spanja in vrača libido. Nekateri strokovnjaki hormonsko terapijo priporočajo tudi pri zdravljenju osteoporoze, predvsem pri ženskah, mlajših od 60 let in pri tistih, pri katerih je menopavza nastopila prezgodaj.
Na podlagi zavedanja, da v Sloveniji na tem področju primanjkuje znanja, je Ivica Flis Smaka, dr. med., spec. fizikalne medicine in rehabilitacije skupaj s strokovnjaki iz Dr. Thierry Hertoghe Medical School v Bruslju izvedla 7 dnevno mobilnost.
Usposabljanje na temo Uporaba bioidentičnih hormonov v humani medicini (Hormone Therapy Specialty je tako potekalo na šoli Dr. Thierry Hertoghe Medical School, ki ponuja izobraževanja s področja naprednih hormonskih in anti-ageing terapij ter terapij na področju življenjske dobe. Izobraževanja in usposabljanja so izvedena po programih, ki temeljijo na dokazljivih bazah podatkov, aktivnega dela s pacienti iz različnih področij bolezenskih stanj, različnih terapij s področja bioidentičnih hormonov in bogatih izkušnjah Dr. Hertoghe.
Cilj usposabljanja je bil spoznavanje različnih postopkov laboratorijskih preiskav, novih pristopov in novih možnosti zdravljenja s področja bioidentičnih hormonov, spoznavanje preparatov za zdravljenje aktivnih bolezni sodobnega časa: hidromialgija (sindrom kronične utrujenosti), stres, hipo- in hipertireoza (zmanjšano in povečano delovanje ščitnice).
Zastavljen projekt je udeleženki omogočil, da je pridobila in nadgradila strokovna znanja in veščine ter s tem dosegla višjo raven usposobljenosti na področju naprednih hormonskih in pro-ageing terapij ter terapij na področju življenjske dobe. Osvojeno novo zanje bo udeleženka mobilnosti s pomočjo delavnic, člankov in hands-on seminarja prenesla v slovenski prostor.