Utrujenost ABC

 1. Veliko ljudi se danes sooča s sindromom utrujenosti, ki je sicer kompleksen pojav in ima lahko več vzrokov, kako pa je lahko utrujenost povezana s prehrano, na kaj moramo torej najprej pomisliti, kadar izključimo druge vzroke utrujenosti in spoznamo, da bi morali nekaj spremeniti pri hrani? Kako torej reagirati ob tem alarmu in čim prej nekaj opustiti in nekaj drugega vključiti? 
 2. Danes vlada t. i. ortoreksija, kjer obsedeno beremo embalaže, sestavine vseh živil, izogibamo se e-jem, glutenu, alergenom, laktozi, postavljamo si samo-diagnoze.... ali je zdravstveno povprečno izobražen posameznik, ki prebira članke na internetu in obišče kakšno predavanje (kjer je sto razlogov za ali proti nečemu) res sebi sploh koristen oz. dovolj načitan, da živi zdravo?
 3. Krvna slika na podlagi napotnice osebnega zdravnika pokaže le del vsega, kar naj bi bili parametri zdrave krvi oz. zdravega človeka, za vse ostalo (vsebnost vitaminov, mineralov itd) pa moramo ugotoviti sami. Je to smiselno in če da, kam se obrniti?
 4. Ali drži, da se naj prehranjujemo sezonsko, to pomeni pozimi je veliko bolj siromašna hrana v smislu sadja in zelenjave, po drugi strani  pa trgovine čez leto ponujajo vse vrste sadja in zelenjave...kaj torej izbrati na trgovskih policah?
 5. V pomlad običajno vstopimo nekoliko bolj utrujeni, zakaj in po čem je najprej smiselno poseči, da bomo vitalni?
 6. Kako se v telesu ustvarjajo toksini, kako jih telo predela in kaj se zgodi, če jih ne more? 
  Če se želimo na hiter način razstrupiti, katera živila (vsaj začasno) izločimo in kaj čim prej vključimo? 
 7. Mladostniki, za katere je znano, da uživajo veliko procesirane in enolične hrane, še nimajo nekih hujših zdravstvenih težav, ali se v mladosti že tlakuje pot zdravja oz. si že »rezerviramo« določene bolezni?
 8. Ali se lahko vse krvne skupine enako prehranjujemo ali je to le mit, da bi se morali prehranjevati glede na krvno grupo? 
   

Deli