Strogo zaupno - samo za moške!

Ali se otepate utrujenosti, slabe ali sploh izničene spolne sle? Se težje skoncentrirate in se težko fokusirate? Se težko spopadate s stresom in imate občutek, da ste povoženi? Je vaše telo mehko, mlahavo in povešeno, ko pridobite na teži? Trenirate več mesecev ali celo več let, brez da bi se telo izoblikovalo? Morda pa nimate nobene od naštetih težav in si preprosto želite ohraniti dobro počutje, izvrstno kondicijo in spolno moč?

Številne študije potrjujejo, da moški od tridesetega do štirideseta leta starosti (ko ste na višku svojih spolnih in fizičnih moči) pa tja do osemdesetega leta svojega življenja izgubite približno 50% testosterona. Prvi znaki upadanja se izrazijo že po štiridesetem letu starosti, čeprav že po 30. letu beležimo upad testosterona v moškem telesu za vsaj 1%, po 40. letu za 1,6% letno, po 60. letu za 19 do 22% letno, po 70. letu nad 25% letno in po 80. letu starosti za več kot 49%!

Zakaj je testosteron tako zelo pomemben? Testosteron je poznan kot moški spolni hormon, čeprav igra pomembno vlogo tudi v ženskem telesu. A o tem kdaj drugič…. V telesu mladeničev vpliva na poraščenost in razporeditev dlak po moškem vzorcu, na povečanje grla – mutiranje, na spolno slo, libido, potenco, na nastajanje in količino spermijev in sperme, pomaga graditi in vzdrževati kostnino, vpliva na razvoj mišic in zviševanje mišičnega tonusa, topi maščobe (vključno celulit), oblikuje moško telo in gradi moško ostrino uma, kožo debeli in preprečuje izsušitev ter nastanek drobnih gubic.

Testosteron je zato najpomembnejši v puberteti in je kasneje tudi najpomembnejši krivec za nastop moške menopavze, ki jo imenujemo andropavza. Večino testosterona nastaja v testisih, manj v nadledvičnih žlezah. Upadanje nivoja testosterona povzroči psihične in fizične spremembe: manjšo željo po spolnosti, slabše erekcije in ejakulacije, penis postaja mehkejši, pri nekaterih se pojavijo trdi in boleči vozlički, kar lahko vodi do deformacije, ki je najbolj opazna med erekcijo in jo imenujemo Payroni-jeva bolezen ali kontraktura (zakrčenje na spodnji strani spolovila). Dodatno postaja kožica uda prevelika in ohlapna, testisi zmehčani in pomanjšani, na prostati zadebelitve, nepravilne oblike in celo vnetja. Posledično je seveda želja po spolnosti še manjša, razporeditev dlak se spreminja in poraščenost upada, izgublja se mišična masa in moč, med mišične vitre se vrinejo maščobe, telo se spreminja v obliki in agilnosti. Tudi osteoporoza napade moško telo, ob tem izrazita utrujenost (podnevi in ponoči), um in psiha izgubljata ostrino in nekdaj zelo odločen moški postaja vse mehkejši, izgublja samozaupanje in se nagiba k depresiji, stiskam in tesnobnosti, nekateri postanete pretirano čustveni. Nekdaj zelo globok spanec se sprevrže v nočno moro s številnimi zbujanji in nezmožnostjo ponovno zaspati, spomin peša, želja po akciji se sprevrže v otopelost in zapečkarstvo, pojavi se dvom in neodločnost. Tudi moški se lahko soočate s polivi in navale vročine, vendar so pri vas pogosteje prisotni navali pretiranega potenja.

Pomanjkanje testosterona vodi v ohlapne trebušne mišice, obraz je upadel in bled, oči suhe, pojavijo se drobne gubice okoli ustnic, po licih in okoli oči. Pogled postaja brezizrazen in mimika obraza toga. Telo postaja mehka gmota, hrbet zelo usločen, trebuh povešen, boki maščobno zaobljeni, na prsih je evidentno izgubljanje dlak, brada in brki se redčijo ob upočasnjeni rasti dlak.

Hitrost staranja moškega telesa se (ob vidnih spremembah) meri predvsem z izgubo testosterona in drugih spolnih hormonov, ki vsi nastajajo iz holesterola. Zelo dober kazalnik je dihidroepiandrosteron (DHEA), ki sodi med najpomembnejše moške spolne hormone in je ena od predstopenj testosterona. V starosti 30 let moško telo v povprečju izloča največ DHEA, kar traja nekako do 45. leta. Od tega obdobja naprej se količina izločenega DHEA manjša vsako leto za 2 odstotka. V starosti 80 let moški tako izločajo 80 odstotkov manj DHEA kot takrat, ko so bili na vrhuncu svojih moči (izločajo samo še 20 odstotkov mladostne količine DHEA). Dejansko število moških s težavami v kondiciji in spolnosti je veliko večje od statističnih podatkov.

Morda je sramežljivost glavni razlog, morda je molk povezan z na novo nastalimi psihičnimi spremembami, morda pa je "mačo" stil tisti, ki moške zapira v svet lastnih težav. Iz teh ali drugih razlogov se moški odločite za »zdravljenje« na svoj način: iščete pomoč v čarobnih napitkih in čudežnih gelih, nekoliko bolj poučeni želite vrzel testosterona zapolniti z dodatki, ki vsebujejo DHEA.

Podatki potrjujejo, da se z dodajanjem okrepijo poželenje in vzdržljivost ter imunski sistem telesa. Nekatere hormone moški dobite v obliki energijskih napitkov in praškov, druge v obliki tablet, nalepk, injekcij ali s podkožnimi implantati. Praviloma imate najraje tabletke. Vsaka hormonska nadomestna terapija (ne le z ta s spolnimi hormoni) ob pozitivnih daje tudi neželene učinke, zato se priporočajo previdnost, nadzor in sodelovanje zdravnika. Nepravilno vodena terapija s testosteronom vodi do zastajanja tekočin v tkivih, do sprememb v delovanju jeter, zlomov kosti ter do poslabšanja že obstoječih bolezenskih stanj, predvsem lahko neugodno vpliva na povišan krvni pritisk, bolezni srca in sladkorno bolezen.

Zmanjšana telesna moč in preveč kilogramov v resnici pestijo več kot 70 odstotkov moških v srednjih letih. Ob lagodnem življenju, ki ga pogojuje v glavnem sedenje, in ob obilni hrani, so manjše količine testosterona še dodatni krivec za nalaganje maščob v trebuhu in za ohlapno mišičje. Znano je, da cink in vitamin B6 pomagata pri tvorbi testosterona. Najdemo ju v hrani, zato se moškim po 45. letu starosti priporočajo rjavi riž, semena buč in sezama ter leče, veliko morskih rib in morskih sadežev (tudi alge vsebujejo veliko cinka in vitamina B6) ter puranje in piščančje meso, ki vsebujeta večje količine cinka. Banane, avokado, čičerika, krompir, tunina in piščančje meso zagotovijo zadostne količine vitamina B6 za dnevne potrebe.

Beljakovine iz hrane pomembno vplivajo na odpornost telesa in obliko moških teles. Dober vir beljakovin so stročnice, ribe in morski sadeži, mleko in mlečni izdelki, tudi jajca. Zato preglejte svoj jedilnik, poskrbite za spremembe in nahraniti svoje zaloge testosterona. Preglejte tudi maščobe v hrani – zmanjšajte vnos nezdravih maščob in povečajte beljakovine v hrani. Nasičene maščobe je priporočljivo zamenjati z olivnim, sončničnim, sojinim ali koruznim oljem, lahko tudi s cedrinim. Dnevno sme moški v tej dobi v telo vnesti največ 55 do 65 gramov maščob, torej približno 0,7 grama na kilogram telesne teže. Rafinirani sladkor zamenjajte z rjavim, s sadnim ali z mlečnim sladkorjem, še bolje z medom, ki blagodejno vpliva na srce in ožilje.

Doma spečen polnozrnati kruh iz kmečke moke, sveže sadje in zelenjava (lahko v obliki sokov) zagotavljajo zadostne količine vitaminov C in B, tudi železa in ostalih elementov, ki so varuhi moške moči in zdravja.

Ob normalnih naporih potrebuje moško telo do 3 litre tekočine v obliki vode, čajev, mleka, juh ali svežih sokov. Tekočine namreč podprejo proces rednega čiščenja telesa. Strogo so prepovedane večje količine alkohola, cigaret in pomirjeval.

Manjši protistresni obrok naj bo na jedilniku moškega v teh letih vsak dan. Kivi, pomaranče, limone in limete, papaja, avokado, jabolka, brokoli, paprika, korenje, zelena solata, blitva in špinača naj bodo v vitaminski bombici, ki si jo namenite vsakodnevno. Bogati so predvsem z vitaminom C, ki dviga obrambne sposobnosti telesa in blaži neželene učinke stresa.

Raziskave, stare več kot 50 let

  • Andropavza je obdobje, v katerem postopno upada raven moških spolnih hormonov v telesu.
  • Najstarejše znanstvene raziskave, ki opozarjajo na pojav andropavze, so stare več kot 150 let.
  • Resnici na ljubo: posamezni organizmi se zelo razlikujejo med seboj, kar pomeni, da se spremembe lahko pojavijo že pri 35 letih ali pa šele po 65. letu.

Deli