Z naravnimi ovitki nad težave

Večino težav začnemo ženske opažati šele po štiridesetem letu starosti, ko se te čisto tiho in počasi prikradejo v naše življenje. Veliko težavam se lahko izognemo ali jih v začetku odpravimo s povsem preprostimi naravnimi in doma pripravljenimi ovitki, oblogami (obkladki) in/ali kopelmi. Dejansko je veliko lažje in lagodneje, če se odločimo za zdravljenje v zdraviliščih, kjer to za nas naredijo drugi, vendar lahko vsaj nekaj za svoje telo naredimo tudi same, doma.

Kako varujemo svoj hrbet?!

Iz postelje običajno vstajamo povsem avtomatično, gibi so mehanski, a čeprav enostavni, lahko precej resno ogrozijo hrbtenico in ji škodujejo. Kadar smo zaspani, je telo togo in težko obvladujemo njegove gibe. Zato je zelo pomembno, da ne hitimo, da se najprej dodobra in večkrat pretegnemo v postelji. Nato se počasi usedemo na rob postelje, z zgornjim delom telesa se večkrat izmenoma obrnemo v levo in desno stran. Stopala položimo na tla, z rokami se opremo na kolena in počasi vstanemo.

Zdravje, pripomočki in gibanje

Slovenci dajemo vtis, da radi po nepotrebnem trpimo - svoje skeletne in mišične bolečine potrpežljivo prenašamo, kolikor dolgo gre.  Na drugi strani od zdravnika pričakujemo  razrešitev težav takoj, ko je trpljenje preseglo zmožnosti kompenzacije in trpljenja.
Kot zdravnik lahko pomagam odpraviti hudo bolečino, lahko predpišem zdravila in postopke fizikalne terapije, ki so namenjeni lajšanju bolečin, izboljšanju giba, pridobitvi mišične moči in kondicije, povrnitvi npr.funkcije hoje in gibanja, lahko tudi svetujem in usmerjam, a v osnovi mora vsak sam spremeniti svoje življenjske in delovne navade.