Wellness in medicina

Čas, v katerem živimo, predstavlja za vsakogar izmed nas veliko preizkušnjo: tempo življenja z veliko naglice, hitrih sprememb in malo prostega časa, marsikomu nažira temelje in jemlje osnovno substanco življenja. Zato vedno bolj poudarjamo osnovno in vsestransko dobro počutje posameznika, ki je dobra osnova telesne odpornosti in vzdržljivosti. To pa vsak izmed nas ob sodobnem načinu življenja zelo potrebuje.

Prav »wellness« je gibanje, je filozofija in način življenja, ki na najrazličnejše načine krepi telo in duha. Wellness je pravzaprav tudi gibanje, ki se nezadržno širi, ki vabi pristaše zdravega načina življenja in vse, ki nekaj dajo na kakovost svojega življenja. Temelji predvsem na osveščenosti posameznika, ki zna ceniti lastno telo, ki neguje dobro in stabilno psiho, ki upošteva načela zdravega bivanja, hranjenja in duševnih aktivnosti. To pravzaprav pomeni, da upošteva vsa načela sodobne preventive (ki so del medicine), ob tem pa razvija in uporablja vse aktivnosti, vključno s športom, telesno in duhovno nego ter treningi, lepotilnimi postopki, predvsem pa gibanje in sproščanje v naravi. Znotraj wellnessa ima posameznik veliko več možnosti za ohranjanje in pridobivanje dobrega počutja in emocionalne stabilnosti.

V sami medicini je veliko postopkov že dalj časa v rabi, vendar jih uporabljamo predvsem za kurativo. Osnovna značilnost »wellnessa« pa je, da želi predvsem pritegniti sedaj še zdravega posameznika in skupine, jih vključiti v svoje gibanje in filozofijo ter jim tako omogočiti ohranjanje in vzdrževanje zdravja ter vsestransko dobrega počutja na dolgi rok – sedaj in v prihodnosti. Tudi ljudem, ki že prepoznavajo prve znake in slabosti svojega telesa in duha, je »wellness« naklonjen. Z veliko paleto različnih tehnik in postopkov jim omogoča ozavestiti samega sebe, prepoznati lastno vrednost in ceno, nudi jim veliko možnosti za odpravo težav, dosego in vzdrževanje popolnega zdravja.

V Sloveniji imamo veliko zdravilišč, od katerih so se nekatera že usmerila v »wellness« ponudbo, vendar so njihovi programi nepopolni in neceloviti. Predvsem je v ospredju pomanjkanje znanja in vedenja o »wellnessu«, tako da se v teh ponudbah pojavljajo samo segmenti, delčki »wellnessa«. Žal, do danes še nikjer v Sloveniji niso zaokrožili celote in še ni prave (multidisciplinarne) »wellness« ponudbe. Zdravilišča so namreč prava mesta za razvoj »wellnessa«: odmaknjena so od velikih mestnih središč, narava v okolici je praviloma še precej neokrnjena in živa, ozračje je čisto, aktivnosti v naravi se ponujajo kar same od sebe, prisotna je že pestra ponudba športnih aktivnosti z animacijami, imajo termalno ali termomineralno vodo v bazenih kopelih, posamezni centri tudi pitne kure z zdravilno vodo, inhalacije, uvedeni so relaksacijski postopki v kopelih, z oblogami, vadbo v vodi, telovadnici in na prostem, izvajajo številne ročne masaže, aromaterapijo (masaže, kopeli, obloge), nego telesa, obraza, pedikuro in manikuro, ponekod že izvajajo postopke sproščanja (meditacije, terapijo z glasbo, plesom, dihanjem, tai-chi, chi-gong, do-jin, ayurveda ipd.). Dodatno bi morali torej razvijati zavest v duhu »wellness« filozofije, najprej seveda med zaposlenimi in izvajalci posameznih postopkov, ki bi to filozofijo skozi različne postopke prenašali in ponujali gostom. Našim centrom torej manjka predvsem vedenje, poznavanje filozofije »wellnessa«, ob tem tudi ni prave pestrosti v ponudbi masažnih tehnik, ni zadostne kulinarične pestrosti in raznolikosti, ni pravih jedilnikov z zares zdravo hrano (še vedno veliko cvrtja in mesnih polizdelkov !!!), ni pravih kur čiščenja telesa in v ponudbah je, kar je najpomembneje, premalo duhovnih tehnik.»

Kakovost življenja je človekova
možnost izbrati in izvajati aktivnosti,
ki mu dajejo upanje, izboljšajo
motivacijo, oblikujejo gonilno silo
in vizijo življenja, promovirajo zdravje,
nudijo zadovoljstvo in istočasno kreirajo
zadovoljno in pravično družbo.«
(kanadsko združenje terapevtov)

Vsekakor ima ob klasični, evropski medicini, ki je v naših zdraviliščih zelo dobro razvita, svoje mesto v prihodnosti predvsem »wellness« v vsej svoji širini in pestrosti. Ob vedno večjem številu brezposelnih s srednješolsko izobrazbo medicinske smeri, ki pa je skoraj neobhodna za izvajalce v »wellness« centrih, je »wellness« s svojimi možnostmi izobraževanja zagotovo prava smer – še posebej ob napovedanem vstopu v Evropo. Samo z dobro izobraženim kadrom bomo lahko konkurenčni tujini, ob vseh naravnih danostih pa bi lahko bili celo boljši.

Poudariti želim, da »wellness« temelji na posamezniku, ki se mora zavedati, da je naše – posameznikovo življenje predvsem in resnično samo naše in da smo v prvi vrsti mi edini lastniki svojega telesa. Zato je zelo pomembno:

  • kako ravnamo s svojim telesom, torej sami s seboj,
  • v kakšnem okolju živimo in delamo,
  • s čim ga polnimo (želodec primerjajte s plastično vrečko in preglejte vsebino ob koncu vsakega dne),
  • v kaj ga oblačimo oz. kaj nosimo,
  • na kakšen način in s kakšnimi snovmi ga negujemo (umetne ali naravne snovi),
  • koliko počitka mu privoščimo,
  • koliko sprehodov in sproščanja,
  • koliko duhovnih aktivnosti in čiščenja,
  • koliko kopeli in ostalih oblik »razvajanja«.

Vsakdanje življenje nas neizogibno vedno znova postavlja pred nove izzive in preizkušnje. Vsaka okoliščina, ki nas izpostavlja fizičnim in psihičnim zahtevam, ko nas kdo ocenjuje ali se nanjo čustveno odzovemo, sproži stres. Stresne okoliščine so del normalnega življenja in odzivanje nanje prav tako. Za ponovno uravnovešenje in preživetje se moramo prilagoditi: to pa od nas zahteva vse življenjske sile. Zato je zelo pomembna telesna, psihična in socialna stabilnost – vse to in še več nudi »wellness« vsakemu izmed nas.

Deli