Zakaj preko kože

Preko kože, ki je največji in najbolj dostopen organ človeškega telesa poteka transdermalna pot za prenos določenih snovi (tudi zelišč, mineralov, zdravil), premosti njene globlje plasti in vstopa v cirkulacijo.

Transdermalna pot (TD) je idealna za prenos snovi na natančno določeno mesto, npr. bolečine ali poškodbe. Je med boljšimi možnostmi, saj zelo hitro in učinkovito posreduje učinkovino na prizadeto mesto, absorbcija poteka enostavno in naravnost preko kožnega pokrova v njene globlje plasti. Učinkovine se nanašajo  v obliki gelov, emulzij, krem, pršil ali stikov, kar omogoča varno in enostavno uporabo, sredstva pa se hitro prenesejo v krvni obtok.

TD pot pomeni prednost v primerjavi s tradicionalno rabo zdravil v obliki injekcij ali preko ust (oralno). Oralni vnos pogosto obremeni prebavni takt in jetra, s TD prenosom teh težav ni. Zelo pozitivno vpliva na bolnikovo počutje in sposobnosti, hkrati pa se izogne neželenim stranskim učinkom in prevelikim odmerkom določene učinkovine. Naslednja prednost je udobje, zlasti pri obližih, ki se nanašajo, nameščajo enkrat dnevno ali celo na daljši rok. Tako enostaven način aplikacije in doziranja je bolnikom všečen in poveča njihovo pozitivno naravnanost ter željo po ozdravitvi. Dizajniranje in razvoj TD obližev lahko primerjamo z umetnostjo in ustvarjanjem, saj je multidisciplinarnost pri kreiranju nujna – upoštevati morajo številne zakonitosti prenosa učinkovin in tudi želje uporabnikov:  kakšne molekule in kako velike, kakšen nosilec, da se bo snov dobro vsrkala, biti morajo dolgoročno stabilni (obliži in učinkovine), bolnikom všečni in ne dražeči, učinkoviti, nenehno dobavljivi in izvedljivi ter seveda, ekonomični.  

TD obliži so v zadnjem času vse bolj popularna in priljubljena oblika med bolniki in uporabniki, zato nezadržno narašča njihovo število: razvijajo različne oblike, od kontracepcijskih, protibolečinskih, nikotinskih do zdravljenja Multiple skleroze in Parkinsonizma.

Pravzaprav TD terapija povzema in kopira naravo: v vodi, posebno v morski vodi skozi kožo pronica veliko zdravilnih naravnih snovi iz morja, enako pri helioterapiji in talasoterapiji. Veliko težav se da odpraviti z različnimi zeliščnimi oblogami naših babic, kjer zdravilne učinkovine prehajajo v telo skozi kožo. Tradicionalni in stari postopki, ki slonijo na rodovnih izročilih, med tem ko so obliži v klasični medicini prevzeli pomembnejšo vlogo šele pred nedavnim.

Poudariti gre njihove prednosti:

 • Učinkovina ali zdravilo prehaja skozi kožne pore in ne »napada« prebavil, posebej ne želodca, ki zvečine zelo občutljiv na proti-bolečinsko-protivnetna zdravila;
 • Nikdar direktno ne pride do jeter in ne draži žolčnika;
 • Ne povzročajo krvavitev v prebavilih in ostalih motenj odvajanja;
 • Praviloma je manj težav pri kombiniranju in sočasnem jemanju drugih zdravil;
 • Praviloma ne škodi delovanju srca in ne moti kardiotonikov, antiaritmikov, antihipertoničnih zdravil ter ne moti strjevanja krvi;
 • Koncentracije učinkovine ali zdravila v krvi so nizke, ni velikih nihanj, redko in v neznatnem obsegu se pojavijo stranski učinki;
 • Delujejo hitro, posebej proti vnetju in bolečinam, glavobolom, migrenam, povišani temperaturi, kašlju;
 • V primeru draženja se lahko takoj enostavno odstranijo;
 • Ne povzročajo odvisnosti;
 • Enostavno nameščanje;
 • Enostavno doziranje (en-krat dnevno ali en-krat na več dni);
 • Dobro vpliva na bolnika, daje občutek varnosti, zaupanja;
 • Pozitivna naravnanost bolnikov in občutek neodvisnosti;

Imajo tudi nekaj slabosti:

 • Praviloma sodijo v skupino plačljivih dodatkov, pri katerih naša zavarovalnica stroškov ne povrne;
 • Pri občutljivih in alergikih se lahko pojavi lokalna reakcija kože (draženje, alergija), pogosto na snovi v lepilu obliža, redkeje na učinkovine oz. zdravilne sestavine v obližu;
 • Ob neupoštevanju osnov higiene kože pred lepljenjem se lahko predčasno odlepijo ali sprožijo srbečico;
 • Na zelo suhi koži so lahko prisotne težave pri odstranitvi.

TD pot aplikacije zdravil in učinkovin nasploh velja za zelo varno, bolj učinkovito, bolj udobno in manj bolečo kot intramuskularne ali intravenozne injekcije, bolj priljubljeno kot terapija per os.

Lepota in zdravje sta v resnici zelo povezana. Zelo redko vidimo nezdravo osebo, ki je lepa, ali lepo osebo, ki je skrajno bolna. Ko izgubimo zdravje, je tudi izguba lepote pravzaprav žrtev bolezni. Že stari Kitajci so poznali magnezij in ga imenovali lepotni element – ob nanosu magnezija na kožo so verjeli v njegov pomlajevalni učinek. Danes sodi magnezij med zdravilne učinkovine, ki v nadaljevanju prinesejo zdrav in mladosten videz. Življenje brez bolečin pa je pravzaprav božansko!

Deli