Limfni sistem je sestavljen iz limfnih žil in limfnih vozlov (bezgavk). Po tem sistemu se pretaka tekočina – limfa, ki nastaja iz krvne plazme. Plazma se filtrira in tako nastane limfa, ki difundira skozi stene kapilar v tkivo, limfni sistem pa prek sistema limfnih kapilar z difuzijo spravlja to tekočino v limfni sistem. Limfni sistem za razliko od ostalega ožilja nima lastnih črpalk, ki bi pospešila delovanje limfe, zato je čiščenje odpadnih snovi iz telesa odvisno le od stimulacije limfnega sistema. Limfa na tak način telesu pomaga v bolj zdravo, pomlajeno stanje. Dobro delujoč limfni sistem pomeni zelo učinkovito razstrupljanje organizma.


Poglavitni namen limfne drenaže (znane tudi pod izrazom presoterapija) je normalizirati stanje telesnih tkiv in telo povrniti v njegovo naravno ravnotežje. To omogoči celicam, da se same regenerirajo.

Sodobni način življenja prinaša množico neželenih vplivov na naše telo: nenehni stres, malo ali nič fizične aktivnosti, neprimerna prehrana in prekomerna telesna teža predstavljajo hudo obremenitev za naše telo. Posledice takega načina življenja so hitro vidne in včasih tudi boleče:

 • slaba prekrvavitev tkiv – posebej nog, zadnjice in trebuha,
 • kopičenje odpadnih snovi presnove, ki dražijo tkivo in povzročajo nastanek manj kvalitetnega veziva,
 • povečanje števila in velikosti maščobnih celic,
 • otekanje nog,
 • spremembe kože in podkožja – celulit,
 • pojav novih krčnih žil in poslabšanje stanja obstoječih.

Aparaturna limfna drenaža je zasnovana tako, da z natančno nadzorovanimi pritiski zraka pritiska na dele telesa, kjer so preso-hlače ali rokavi nameščeni (imenujemo jih manšete). Preso-oblačila (manšete) lahko namestimo na noge, roke, predel pasu in zadnjice. Še posebej se priporoča ljudem, ki imajo težave z nabiranjem vode različnega izvora ter pri težavah z venoznim sistemom. Aparaturna drenaža deluje tako, da aktivira prekrvitev v koži in podkožju, zlasti limfni sistem, spodbuja delovanje imunskega in parasimpatičnega živčnega sistema.

Aparat je računalniško vodeni sistemi, zasnovana na načelih ročne limfne drenaže. Manšete, ki so sestavljene iz več prekatov, se napolnijo z zrakom in stisnejo prizadeto mesto. Pritisk v prekatih manšet je nastavljiv in se med terapijo izpiše na ekranu aparata. Nastavitev programov – pritisk v manšetah, trajanje kompresije, trajanje premora med kompresijami in trajanje pavze – so nastavljivi in se prilagodijo vsaki stranki posebej.

Računalniško voden program napihuje prekat za prekatom in jih poveže v celoto. Manšete so sestavljene iz teh prekatov in so ovite okrog okončin (noge in / ali roke). Ko so posamezni prekati polni se zračni tok zapre. To omogoča vzdrževanje zračnega nivoja, kar prepreči nihanje pritiska v prekatih. Ko je napihnjen drugi prekat, se poveča pritisk v prvem prekatu, kar ustvarja vzorec dvojnega pritiska. S takšnimi kontroliranimi pritiski aparat posnema naravno gibanje limfe.

Izmenjujoča se kompresija in sproščanje pritiska na različnih žilnih in limfnih strukturah med drenažo takoj pospeši tako pretok krvi s hranilnimi snovmi, pospeši odstranjevanje medcelične tekočine in odpadnih snovi presnove.

Rezultat je zmanjšanje edemov, stimulacija imunskega sistema, izboljšanje prekrvavitve tkiv ter, seveda, tudi zmanjšanje celulita.

Aparaturno limfno drenažo uporabljamo predvsem za:

 • pospešitev krvnega obtoka,
 • odpravljanje edemov na periferiji (roke, noge),
 • odpravljanje edemov po operativnih posegih,
 • odpravljanje edemov pri svežih poškodbah,
 • izločanje strupenih snovi iz telesa s tem da stimulira venozni in limfni pretok,
 • preprečevanje nastanka krčnih žil,
 • lajšanje težav pri razširjenih kapilarah,
 • odpravljanje občutka težkih nog ter njihovo otekanje,
 • pospeševanje izločanja odvečnih tekočin iz telesa,
 • oblikovanje postave,
 • ohranjanje napetosti in elastičnosti kože med hujšanjem,
 • odstranitev celulita in maščob,
 • blagodejno in sproščujoče vpliva na celoten organizem,
 • uravnavanje prehajanja hranilnih snovi v kri,
 • pomoč pri predmenstrualni napihnjenosti,
 • zdravljenju aknaste in problematične kože,
 • splošno regeneracijo in dvig odpornosti organizma.


Aparaturna limfna drenaža je odlična preventiva in kurativa.

Postopek aparaturne limfne drenaže

Oseba, ki želi opraviti aparaturno limfno drenažo pri prvem obisku dobi posebne hlače (ki jih nato pri vsaki terapiji nosi s seboj), in jih mora pred izvajanjem terapije obleči. Pomembno je, da je oseba sproščena in udobno nameščena na ležalni podlagi. Terapevt zapre manšete npr. škornjev, ki pokrivajo celotne noge od bokov in zadnjice do prstov na nogi ter namesti pas preko trebuha, tako da se lahko terapija nemoteno izvaja. Program in moč ter trajanje terapevt glede na stanje osebe, ki to terapijo potrebuje. Škornji (in / ali rokavice za roke) se s pomočjo zraka napihujejo in krčijo, glede na izbrani program. Moč zraka v telesu stimulira telo: metabolizem in pretok krvi, ob tem izvaja globoko masažo vseh tkiv v manšeti. Trebušna manšeta stimulira in masira abdominalno steno in vsebino trebuha (zmanjšuje občutek napihnjenosti, pomaga v primeru zaprtja in blaži menstrualne težave). Med drenažo mora biti občutek prijeten, nikakor boleč ali pekoč. Po drenaži je mehur praviloma poln, kar dokaz, da je limfna drenaža učinkovala. Postopek aparaturne limfne drenaže traja 40 ali 90 minut (kar je veliko več kot ročna), priporoča se 10 -15 terapij, odvisno od težav, ki jih ima posameznik.

Velika prednost aparaturne limfne drenaže, v primerjavi z ročno, je, da je pri aparaturni pritisk nastavljiv, da je vedno enak in enakomeren, da je nadzorovan, da se lahko enakomerno izvaja bistveno dalj časa kot ročna, da je na obeh okončinah popolnoma enako izvedena. En sam postopek aparaturne limfne drenaže lahko nadomesti celo do 25 ročnih!