Pogosta vprašanja

 

Pogosta vprašanja o akupunkturi

Čeprav so redki že med samo terapijo, se manjši stranski učinki med izvajanjem akupunkture lahko pojavijo.
Tako se med izvajanjem akupunkture lahko pojavijo:

  • Zaspanost med terapijo lahko vodi tudi v globok spanec, posebej pri kombinaciji akupunkture s toplotno (moksa) terapijo. Če bolnik zaspi kar na terapevtski mizi (postelji), je to najpogosteje sprostitev, ki nastopi pri vseh z veliko nakopičene napetosti (stresa) v telesu. To bi lahko imenovali torej pričakovani učinek in nakazuje globoko potrebo telesa po počitku.
  • Vrtoglavica, blaga omotica ali slabost, lahko tudi občutek polnosti, morda celo evforija – nekateri od teh znakov se včasih pojavijo ob prvem stiku z akupunkturo, zlasti, če je bolnika strah iglic. Vsekakor so lahko tudi posledica lakote, prekomerne utrujenosti in izčrpanosti.
  • Občutek težkih nog, redkeje rok se lahko pojavi po stimulaciji nekaterih (določenih) točk. To je možen stranski učinek akupunkture in izzveni, ko so igle odstranjene.
  • Mravljinčenje in neprijetna senzacija na mestu vboda, čeprav je iglica že odstranjena. To se najpogosteje pojavi na točkah roke ali stopal (zelo pogosto v točki med palcem in kazalcem – LI4 ali Velika Vrata). Tak, neprijeten občutek, je lahko prisoten na mestu vboda, kadar se med akupunkturo sprostijo boleče točke (trigger ali t.i. »ah-shi« točke). Ta neprijeten občutek izgine znotraj 24 ur, čeprav se zgodi, da na velikih in pomembnih akupunkturnih točkah vztraja tudi do več dni. Večinoma akupunkturisti svoje stranke opozorimo na to možnost, še preden rezervirate prvi obisk.

Po terapiji se lahko pojavijo isti znaki, kakor so našteti zgoraj. Pomembno je, da po terapiji počivate, da se ne naprezate. Obvezno po terapiji popijte vsaj en kozarec vode (3 dcl).

V literaturi je navedeno, da lahko po terapiji nastopijo še nekatere druge spremembe: spremembe v apetitu (zlasti v programu hujšanja), v spanju in čustvenem stanju (umirjenost, zaspanost), pri odvajanju blata in vode. Nekateri od znakov so del pričakovanih sprememb v programu izvajanja akupunkture (hujšanje, odvajanje od kajenja, umirjanje prebave ipd.) in sodijo med zaželene dolgoročne spremembe. Utrujenost in nervoza se lahko pojavita v programih odvajanja in praviloma umirita v 24 – 48 urah – če se v tem času ne znaki ne umirijo, obvestite zdravnika-akupunkturista.
 
Modrice se pojavijo redkeje kot bolečnost in ostale neprijetne senzacije, a se vendarle lahko pojavijo na mestu vboda iglice. Včasih je modrica znak malega hematoma (lokalna kolekcija krvi), ki nastane ob vbodu akupunkturne iglice v točko, ko igla prebije kožo. Modrica je (žal) vidna in traja dlje od bolečnosti pri zabadanju igel v določeno točko. Praviloma izginejo v času 7 do 10 dni in ni potrebna posebna oskrba – so lahko le estetsko moteče. Ni povsem jasno, zakaj se pri nekaterih povsem zdravih ljudeh po akupunkturi pojavijo modrice in pri drugih ne. Pri vseh, ki imajo antikoagulanto terapijo, jih je pričakovati in zato te stranke predhodno prej opozorimo na možnost pogostejšega pojava modric po akupunkturi.

Pri odstranjevanju igel lahko akupunkturna točka na mestu vboda rahlo zakrvavi. Ta krvavitev je praviloma minimalna in naj ne bo razlog za strah! Enako kot pri modricah, se krvavitev lahko pojavi pri določeni osebi, ne glede na to, kakšne igle (debelina, proizvajalec, material) uporabljamo, tudi ni odvisno od tehnike vboda. Ta, drobna krvavitev se pri sicer zdravih osebah hitro ustavi.

Omedlevica se resnično pojavi zelo redko. Po akupunkturi se lahko pojavi omotica zaradi hitrega vstajanja iz ležečega položaja, zato naglico pri dvigovanju in postavljanju na noge odsvetujemo. Občasno se pojavi pri ljudeh, ki pridejo na akupunkturni postopek še tešči, s praznim želodcem. Resno priporočilo je, da je pred akupunkturo potrebno zaužiti vsaj nekaj hrane. Če ste kljub vsemu po akupunkturi omotični, sedite v čakalnici na stol in počasi ter globoko dihajte. Akupunktura je za vsakega posebna izkušnja, čustveno in fizično intenzivna, zato je prav, da telesu dovolimo nekaj več počitka. V resnici ni nič narobe in tudi dobro je, če telo potrebuje dodaten čas.
 
Drgetanje ene same mišice/skupine mišic se lahko pojavi med akupunkturo ali po njej. Lahko nastopi v mišici, kjer so nameščene akupunkturne igle, a tudi na mestu, ki je daleč proč od iglic. Drgetanje se po nekaj minutah umiri. Mišični krč, ki se pojavi takoj po tem, ko je bila vstavljena igla v akupunkturno točko, je nekaj povsem drugega in ni povezan z drgetom mišic. V primeru nastopa krča v mišici, je nujno, da akupunkturist, ki je iglice vstavil, težavo tudi odpravi.

Čustvena sprostitev je lahko že med terapijo povezana z jokom – jok se preprosto sproži, a ne zaradi bolečin, temveč zaradi sproščanja dolgotrajne čustvene napetosti, dalj časa potlačenih čustev. Praviloma je taka sprostitev pozitiven znak (a lahko marsikoga preseneti!). Še kak dan po terapiji je lahko prisotna čustvena napetost ali senzibilnost, nagnjenost k joku, kar je povsem normalno. To je tudi eden od znakov, da akupunktura deluje, zdravi. Posebej pri akupunkturi se nenehno prepleta zdravljenje na nivoju telesa in čustev, zato je ta čustveni premik v resnici napovednik prihajajočih sprememb na telesu v celoti.

Stranski učinki akupunkturne terapije največkrat sami pojenjajo, so iz terapije v terapijo manjši. V primeru, da eden ali več zgoraj navedenih stranskih učinkov vztraja zelo dolgo ali je pretirano moteč ali pa se pojavijo še dodatne negativne reakcije na akupunkturno terapijo, je nujno o tem obvestiti akupunkturista in se z njim pogovoriti, kako naprej.

Za akupunkturne terapije niso potrebna posebna oblačila, priporočljiva so udobna prostočasna oblačila. Oseba se za terapijo sezuje in sleče do spodnjega perila. Ležišče se pred terapijo pokrije s svežo papirnato brisačo – za enkratno uporabo. Po želji si lahko vsak prinese s seboj svojo rjuho, s katero je med terapijo pokrit.

Občutek zbodljaja pri akupunkturi v resnici ni podoben občutku ob prejeti injekciji, saj je glavni vir bolečine pri injekciji odvisen od premera igle, injekcijska igla je votla in zdravilo se s pritiskom vbrizga v tkivo in to povzroči bolečino. Akupunkturne igle so kot las tanke in fleksibilne. Praviloma jih izkušen zdravnik vstavi brez večjega neugodja za bolnika.

V rokah celostno usposobljenega akupunkturista, ki mora biti po naši zakonodaji tudi izšolan zdravnik, je varnost bolniku zagotovljena. Akupunkturne igle so sterilne in za enkratno uporabo.

Pogosta vprašanja o bioidentičnih hormonih

Bio-identični hormoni so v laboratoriju narejeni hormoni in so sestavljeni popolnoma identično hormonom, ki jih proizvaja človeško telo. Pravzaprav so vsi sintetični hormoni narejeni v laboratoriju. Bioidentični pa so narejeni na osnovi rastlinskih izvlečkov, z inženiringom prirejeni za humano rabo – bioidentični pomeni prav takšni (identični) kot človeški hormoni. Do nedavnega smo uporabljali in predpisovali hormone, ki so človeškim le podobni (praviloma živalski), zato jih telo v celoti ne sprejme kot svoje in zato prihaja do neželenih učinkov in slabega odziva telesa. In naravni hormoni: naravni humani hormon je tisti, ki nastane v človeškem telesu (to je njegovo naravno mesto) – iz etičnega vidika bi bilo sporno uporabljati ga v telesu nekoga drugega. Rastlinski »hormoni« so fitohormoni in niso hormoni, ne delujejo kot naši hormoni, zato ne morejo nadomestiti manjkajočih hormonov v telesu.

V osnovi velja poudariti, da imamo v telesu številne hormone, ne le spolne (estrogen, progesteron, testosteron). Spolni hormoni so zelo pomembni, vendar ne smemo pozabiti, da z leti upadajo tudi drugi hormoni, med njimi zelo pomembni ščitnični in rastni hormon. Ob tem je zelo pomembno tudi medsebojno delovanje vseh hormonov, zato nas ne sme zavesti ideja, da bomo z enim dopolnilom odpravili vse težave. In prav zato pri pregledu hormonske slike in zlasti stanja osebe, ne moremo in ne smemo pregledovati le spolnih hormonov, temveč je nujno upoštevati tudi ostale. Praviloma se najprej uredi stanje ščitničnih hormonov in kortizola, šele kasneje ali vzporedno tudi ostale. Analize krvi so le pripomoček in izhodišče stanja, najpomembnejši so znaki slabega počutja, ki jih opiše posameznik, znaki pomanjkanja na telesu, ki jih najdemo med pregledom. Učinek dodajanja se pozna pri nekaterih hormonih hitreje, kakor pri drugih. Na dodajanje ščitničnih hormonov telo reagira zelo hitro (že po prvem tednu, pri nekaterih še prej), pri dodajanju progesterona opazimo spremembe po enem do dveh tednih, a za doseganje ravnovesja in stabilnosti je potrebno počakati vsaj tri mesece. Ob tem mora oseba spremeniti tudi način življenja: urediti prehranske navade, gibanje, spanje.

Včasih sploh ni nujno dodajati hormonov, saj že s primerno prehrano in spremenjenim režimom življenja dosežemo velik učinek. Ob tem je vredno omeniti tudi prehranske dodatke (maca, yohimbine, ginseng, ashwagandha ipd.), ki so se izkazali v nekaj primerih kot zelo uspešni. Za menopauzo in andropauzo praviloma velja, da je dodajanje hormonov zastavljeno dolgoročno, le doziranje se spreminja. Pri ostalih težavah pa je od primera do primera različno.

Stranski učinki se lahko pojavijo pri predoziranju ali nepravilni rabi BiH. Zato je zelo pomembno, da uporabo predpiše zdravnik, ki se je v tej smeri izobraževal. Med stranske učinke sodijo zlasti alergije, ki se lahko (a redko) pojavijo na koži posameznika zaradi nesprejemanja določenih sestavin mazila ali dodatka. Večina ostalih sprememb je povezana z nepravilno rabo, nepravilno kombinacijo in nepoznavanjem kombiniranja hormonske dopolnilne terapije.

Tudi v tujini je ta oblika dopolnjevanja in zdravljenja praviloma v celoti samoplačniška. V osnovi sodi ta pristop med preventivne, saj pomagamo nekomu, ki po medicinskih parametrih še ni bolan, se pa slabo počuti, je izven ravnovesja (laboratorijske vrednosti so pogosto še v mejah normale, lahko pa so na spodnji ali zgornji meji). Lahko ima znake pomanjkanja enega ali več hormonov, vitaminov, mineralov ali hranil, zato potrebuje celovito dopolnilno terapijo. Narejene so bile številne medicinske študije, veliko jih še teče. Mnogo je objavljenih. S tovrstnim pristopom se povsod po svetu ukvarjajo zdravniki, torej medicina. Ker pa je to praviloma preventiva, kjer je v ospredju kvaliteta življenja posameznika in ne bolezen, je zdravstvene zavarovalnice ne plačujejo.

Praviloma vsakomur priporočam pregled in pogovor z zdravnikom, ki je vešč tovrstnega pristopa. V Sloveniji je moč izvesti preiskave hormonov v krvi in v slini, le nekatere v urinu. Priporočeno je, da se testirajo vsaj osnovni hormoni, jetrni testi, glukoza in maščobe v krvi, krvna slika. To je minimum preiskav – zaradi varnosti posameznika! Hormoni so zelo potentne snovi, ki v telesu sprožajo (ali blokirajo) številne procese, zato odsvetujem samopredpisovanje brez predhodnega posveta s strokovnjakom. Cene verificiranih lekarn v tujini, kjer so preparati pod rednim nadzorom, se za mesec dni gibljejo okrog 50 do 70 EUR po posameznem preparatu. Težko je natančno opredeliti vsoto, saj je odvisno od tega, koliko potrebujemo oz. koliko krat dnevno uporabimo določeno dopolnilo.

Odvisno od tega, katerega dodajamo, in od ostalih zdravil, ki jih mnoge uživajo vzporedno. Dodajanje estrogenov med drugim uredi trajanje menstrualne periode, vpliva na krvavitev (pri hypo- ali amenoreji), progesteron lajša npr. predmenstrualne težave (napete prsi, trebuh), umirja razpoloženje. Učinkov posameznega hormona na telo je v resnici veliko več, hormoni tudi medsebojno učinkujejo, zlasti pa je potrebno upoštevati izhodiščno stanje posameznice.

Nasploh narašča število oseb, tudi moškega spola, ki želijo urediti svoje stanje. Prihajajo zaradi različnih težav, med katerimi dame najpogosteje navajajo menopauzo, bolečine v mišicah in sklepih, moški utrujenost, motnje spolne funkcije, zelo pogosto pa je pri obeh spolih prisotna precejšnja izčrpanost. Podobno kot pri baterijah, ki so skorajda prazne – tako je v ospredju pomanjkanje večih snovi v telesu ne le hormonov. In v takih primerih je nujno najprej urediti način življenja, velikokrat je potrebno urediti zobovje (odstraniti amalgan), telo razstrupiti, dodati tudi druge snovi (glukozamine, vitamine, minerale, kapljice artičoke, alge, klorofil ipd) – z najmanj škode doseči najboljši učinek. Hormoni so zadnji nivo, ki ga urejamo, a spet po pravilnem zaporedju.

Za terapijo ni nikdar prezgodaj in skorajda nikdar prepozno! Odločiti se velja zmeraj, kadar so prisotni znaki pomanjkanja določenih snovi v telesu, kadar je prisotno dalj časa trajajoče slabo počutje s posameznimi ali kombiniranimi vzporednimi znaki v razpoloženju, na koži, laseh, nohtih, v prebavi, potenju, spanju, menstruaciji, življenjski energiji - ko se ti znaki pojavijo brez pravega sprožilnega dejavnika ali bolezni.

Hormoni so zelo potentne molekule, ki imajo svoje tarče povsod po telesu. Zlasti to velja za spolne hormone, ki so v osnovi zgrajeni iz holesterolnega obroča. Kakor ostali, tudi progesteron vpliva na številna tkiva: kožo, maščevje, mišice, možganovino. Vendar ne gre spregledati dejstva, da je med najmočnejšimi hormoni v telesu hormon ščitnice. V navezi z njim lahko ostali hormoni podprejo delovanje telesa, seveda morajo biti uglašeni. Za progesteron vemo, da pomembno vpliva na ravnovesje spolnih hormonov, tako v ženskem kakor v moškem telesu. Evidenten je zlasti primanjkljaj progesterona, takrat je običajno estrogen v prevladi, zato nastopijo težave: nenehna utrujenost, napetost mišic in živčevja, iritabilnost, agresija, anksioznost in jeza, napadi panike in besa, večja sta senzibilnost in zaznava bolečin, nespečnost s povečano nervozo, premenstrualna napetost z občutljivostjo in napetostjo dojk, povečane in boleče dojke nasploh, otekel in napet trebuh, premenstrualno napenjanje trebuha, kopičenje maščobe v trebušnem predelu, menoragija in pretirane krvavitve, globoka bolečina med odnosi, rdečica in otekel obraz, povečane in boleče dojke, otekli gležnji in stopala. Estrogen stimulira simpatični živčni sistem pri ženskah, kar vodi v anksioznost in razdražljivost, nasprotno pa progesteron stimulira parasimpatični sistem, kar vodi v umirjenost. Torej dodajanje progesterona in uravnovešanje hormonov pripelje k dobremu počutju, posledično do zadovoljstva, kar se izraža tudi v izgledu, nastopu posameznika.

Kreme, ki so narejene v verificirani evropski lekarni zagotovo niso zmešane kar tako, ampak po receptu, ki ga napiše zdravnik, specialist za tovrstno zdravljenje. Praviloma so povsod sestavine tudi zapisane, zato ne verjamem, da bi se kar tako nekaj dodajalo. V nekaterih kozmetičnih salonih v tujini najdemo mešanice hormonskih krem, ki se uporabljajo v glavnem za hujšanje, a tudi te so od nekoga predpisane in naročene. Težko verjamem v ta namigovanja.

Popularnost raste, ker življenjska doba raste in vse več ljudi stremi k boljši kvaliteti življenja tudi v poznih letih, zlasti pa zaradi mnogih neprijetnih znakov menopauze in andropauze, ki pogosto nastopita prerano. Ženske in moški želimo biti še naprej aktivni, v družini in družbi. V tem obdobju se pojavijo številne bolezni, ki so posledica izčrpanosti rezerv, nenehno aktivnega simpatikusa v borbi za preživetje, izčrpata se nadledvični žlezi, upadajo hormoni ščitnice. Običajno prevladujeta adrenalin in/ali kortizol, ostali hormoni pa spijo ali divjajo. In v tem času nastopijo težave, zato je balansiranje hormonov v tem življenjskem obdobju ključnega pomena za ohranjanje zdravja. Hormone balansiramo z dodajanjem tistih hormonov, ki so po pravilih medicine še v mejah normale, oseba pa ima znake neravnovesja in slabega počutja: hormoni se dodajajo, uravnavajo, balansirajo, da se spet vzpostavi ravnovesje – ne gre za zdravljenje! Z balansiranjem hormonov se ohranja zdravje! Zato je nujno ločiti med hormoni, zdravili in kontracepcijo. Bio-identični hormoni so v laboratoriju narejeni hormoni in so sestavljeni popolnoma identično hormonom, ki jih proizvaja človeško telo. Vsi sintetični hormoni so narejeni v laboratoriju na osnovi rastlinskih izvlečkov, z inženiringom prirejeni za humano rabo – bioidentični pomeni takšni kot človeški hormoni. In naravni hormoni: naravni humani hormon je tisti, ki nastane v človeškem telesu (to je njegovo naravno mesto) – iz etičnega vidika bi bilo sporno uporabljati ga v telesu nekoga drugega. Rastlinski »hormoni« so fitohormoni in niso hormoni, ne delujejo kot hormoni, zato ne morejo nadomestiti manjkajočih hormonov v telesu.

Bioidentični hormoni se uporabljajo za odpravljanje hormonskega neravnovesja, torej poskušajo izboljšati kakovost življenja posameznika. Res pa je to le eden od dejavnikov, ki vplivajo na telo. Pomemben je predvsem način življenja, s katerim lahko po naravni poti vzdržujemo in popravljamo hormonski status telesa. Na produkcijo in sproščanje hormonov močno vplivajo zlasti: spanje (vsaj 7 do 8 ur dnevno), redna vadba in gibanje, tehnike sproščanja (meditacija, joga, avtogeni treningi), veliko zaužite tekočine (voda!, zeliščni čaji, juhe), odpovedati se alkoholu in nikotinu.

V koncesijskem delu ne, ker ZZZS tega ne plača in teh storitev nima v svojem naboru storitev arhaične »Zelene knjige«. Ta del izvajam samoplačniško, popoldan. Najprej posameznik izpolni obširen vprašalnik, ki se nanaša na počutje, odzivanje na okolico in spanje, prehranjevalne navade, uživanje tekočin in razvade, tudi na delovno okolje in način življenja. Sledi analiza hormonov v krvi, kortizola tudi v slini, nato pregled in posvet ter terapevtsko priporočilo.

Sem odgovorila pri prejšnjem vprašanju.

Hormoni imajo vsak svoj dnevni ritem. Ženski spolni hormoni imajo ob tem tudi svoj mesečni ritem, nekateri hormoni so aktivni ponoči (melatonin), nekateri zlasti zjutraj in proti večeru upadajo (kortizol). Spreminjajo se z letnimi časi, tudi tekom življenja: najbolj optimalni so okrog 30. in vse do 40. leta starosti, nato upadajo – pri ženskah hitreje kot pri moških.

Cene za posvet niso prav visoke in nič mastne, nič višje od rednih cen za preglede v samoplačniških ambulantah. Praviloma to ni koncesijska dejavnost in ne vem, da bi jo kdo od zdravnikov s koncesijo izvajal znotraj pogodbe z ZZZS. Kot terapijo ali kontracepcijo lahko ženske dobimo (zastonj) sintetične hormone, ki so podobni našim, niso pa identični (niso popolnoma enaki hormonom, ki jih izloča telo). Če je samo v enem elementu razlika (dodan ali odvzet vodik, dušik, ogljik), hormon ni več identičen, zato ga telo ne prepozna, se slabo vsrka in prenaša po krvi, ne deluje v celoti enako ipd. Torej so hormoni v zdravilih neidentični (razen inzulina in ščitničnih hormonov).

Ponovno bi poudarila, da to niso zdravila, vnašanje v telo preko kože pa pomeni zanesljiv in varen način dodajanja hormonov – zlasti za posameznika. Vsi hormoni, ki se vnašajo v telo preko prebavnega trakta (na usta), se dokaj hitro razgradijo, na nek način prizadenejo jetra. Pri vnosu preko kože so jetra manj na udaru, zato pa je potreben čas, da hormone potrpežljivo uravnavamo, da najdemo pravi odmerek za vsakega posamezno. Cilj je, da telo ponovno oživi, da dobi novo energijo in elan – tak, kot ga je imelo pred leti. Pravilno dozirani in kombinirani bioidentični hormoni ne bi smeli povzročati neželenih učinkov.

Telo zazna padec hormonov in se odzove nanj! To se lahko pokaže kot depresija, utrujenost, slab libido, nervoza, otekanje, odpadanje las, pridobivanje na teži, pojavijo se avtoimune bolezni, težave srca in ožilja, malignomi… Zagotovo vsaka opazi razliko!

Sanja Toljan je doktorica medicine in specialistka anesteziologije in ima specializacijo iz bioidentičnih hormonov! In kot zdravnica s toliko znanja zagotovo lahko predpisuje hormone! O tem, da jih prodaja, ne vem nič. Pred dobrim letom dni se v Sloveniji nihče od zdravnikov ni hotel javno izpostaviti, saj je pri nas nujno, da imaš papirje, sicer te hitro raztrgajo, ko prineseš kaj novega. Zase vem, da sem javno spregovorila o bioidentičnih hormonih in anti-agingu šele po pridobitvi certifikatov, je pa dr. Senčarjeva že dalj časa na tem odru, pa tudi nekaj drugih slovenskih zdravnikov sedaj zaključuje študij. O bioidentičnih hormonih lahko razpravlja samo tisti zdravnik, ki pozna vsebino in razume pomen, namen tega pristopa. Žal na fakulteti ne pridobimo znanja iz vzporednih preventivnih tehnik, tudi nič o alternativni medicini, nič o wellnessu in tudi ne o bioidentičnih hormonih (po to znanje moraš v tujino). Iz tega razloga ni pričakovati, da bi vsi zdravniki imeli znanje iz tega pristopa in zato tudi ne predpisuje bioidentičnih hormonov vsak zdravnik. In prav zato je veliko bolj vprašljivo delovanje določenih posameznikov v Sloveniji, ki svetujejo in ordinirajo, a niso zdravniki in nimajo osnovne medicinske izobrazbe! Ti lahko naredijo veliko škode, a jih nihče ne preganja.

Placebo učinek imajo praviloma placebo zdravila. Ne, ne, ni placebo - če se redno in pravilno uporabljajo, učinek teh hormonov traja.

Priporočam, da se dobro informirajo o razliki med hormoni, kontracepcijo, hormonsko nadomestno terapijo, pri čemer pa jim mora biti vodilo lastno počutje. Spremembe razpoloženja, obnašanja, spanja in še kaj so vodilni znaki. Po kriterijih klasičnega medicinskega pristopa bodo hormoni verjetno še »v mejah normale«, oseba pa bo v slabi koži. Z bioidentičnimi hormoni posežemo že takrat, ko vrednosti hormonov v telesu padajo, a še nismo bolni, smo še v mejah normale – na spodnji ali zgornji meji. Cilj je, da pomagamo tej osebi k izboljšanju kakovosti življenja, nikdar ne zdravimo le izvidov. Sama sem vesela in z veseljem sprejmem vsakega, ki se odloči za to pot, saj starost ne pomeni nujno tudi bolezni!