Regeneracija

Regeneracija vključuje medicinske postopke in terapije, ki blažijo ali zavirajo staranje na varen, zanesljiv način in na znanstveni osnovi. Postopki, ki tečejo spontano in ponovno vzpostavljajo notranje ravnovesje telesa, so veliko boljši, dolgotrajnejši in bolj učinkoviti od hitro pridobljenih sprememb. Z določeno podporo in spremembo načina življenja lahko ponovno zaživite polno in kvalitetno.

Ivica Flis Smaka, dr. med., specialistka

V večini primerov se v naših mislih pojavijo stereotipi, ki jih pač povežemo z vsem, kar vemo o anti-aging postopkih: modne smernice, kozmetična sredstva, kirurgija, vitkost za vsako ceno, glajenje gub in še kaj v povezavi z »biti lep« in »biti mlad«.

Kritična presoja in resen razmislek ne bosta odveč pred razmišljanjem in zlasti pred katerim koli korakom do: tanko, sloko, dekliško in čvrsto moško telo, gibčnost in okretnost kot pri dvajsetih; prožen um, sposoben brezpogojne koncentracije – vse, česar smo bili vajeni pri dvajsetih in tridesetih letih. Večinoma so te smernice povezane z modno industrijo, z estrado, svetom filma in reklam.

Praviloma so v »pravi anti-aging terapiji« cilji usmerjeni predvsem k dobremu počutju, kvaliteti življenja v vsakem obdobju in predvsem kvalitetni starosti. Kakovost življenja, s pozitivnim odzivanjem navznoter in navzven, je najpomembnejša. Ti cilji so dosegljivi vsem, ki poskušajo po čim bolj naravni poti, z bioidentičnimi hormoni v fizioloških količinah uravnotežiti telo in uravnati svoje počutje. Zelo pomembni so dodatki katerih koli hormonov in posebej anabolikov (če sploh) v pravilnih razmerjih.

Dr. Jonathan V. Wright, eden izmed pionirjev v tej smeri medicinskega zdravljenja, nenehno poudarja, da je potrebno in nujno uporabljati le telesu naravne ali bioidentične hormone. Zdravniki moramo kopirati naravo, prilagajati odmerke glede na naravno dogajanje v telesu (npr.: določeni hormoni se izločajo samo v nočnem času, drugi le čez dan in to 4 ali 5-krat). Dr. Wright predvsem oporeka poneumljanju in šablonskemu predpisovanju patentiranih zdravil, ki jih narekujejo monopolisti. Sporni so sintetični hormoni (progestini in hormoni brejih kobil), ki pogosto povzroče številne stranske učinke, zlasti malignome in srčno-žilne zaplete. Narava namreč ne mara nadomestkov, zato vnos takih snovi praviloma prekine izločanje telesu lastnih hormonov, kakor sta progesteron in estradiol (E2), in sproži neželeno dogajanje v telesu.

Ženskam pogosto primanjkuje estradiol (E2), zlasti v obdobju po štiridesetem letu starosti, ko ovulacija počasi ugaša, ali v začetku petdesetih, ko nastopi menopauza. To je obdobje dramatičnih sprememb za ženske, ko E2 pogosto zelo upade. Te vrednosti so bistveno nižje kot vrednosti E2 v cikličnem ritmu izločanja E2 pri mlajših damah (menstrualni mesečni ciklus).

Popravljanje vrednosti na višjo raven zavaruje ženske pred staranjem, da nov zagon za življenje, prenavlja duševne in telesne energije. Mimogrede: ta popravljen nivo hormonov ščiti tudi pred Alzheimerjevo boleznijo in pred pretiranim gubanjem. Nakupovalni centri so primeren prostor za opazovanje žensk s pomanjkanjem E2: praviloma sključene starejše ženske z vertikalnimi gubami nad zgornjo ustnico. Zelo na splošno: sklepamo lahko, da gubanje kože kaže na pomanjkanje anabolnih hormonov in (pomembno!!!) na pomanjkanje beljakovin v hrani. Zakaj? S staranjem telesa se starajo tudi endokrine žleze v ženskem organizmu, žleze z notranjim izločanjem se skrčijo, postajajo počasne in neaktivne zaradi manjka hranil (proteinov), tudi živo srebro jih upočasnjuje, uničuje (z leti se kopiči v celicah žlez).

Dejansko lahko danes lepotna kirurgija popravi vse te »napake«: povešene veke, gube okoli oči in okoli ust, na vratu, odstrani podbradke in dvigne prsi, napne trebuh in odpravi jahalne hlače… In tudi lepotna kirurgija, medicinska estetika sta del anti-aging terapije, tudi v teh postopkih se uporabljajo bioidentični in naravni pripravki, vendar je potrebna previdnost in zlasti radovednost pred posegi. Nujno se je pozanimati pred posegom, kdo ga bo izvajal, s kakšnimi licencami in zlasti, s kakšnimi preparati, posegi.

A večino vseh teh težav lahko odpravimo tudi brez posegov, s popolnoma naravnimi ali z bioidentičnimi pripravki hormonov. Zelo pomembno pa je, da to delajo zdravniki, ki so vešči in poznajo tovrstno terapijo, saj je nujno, da se terapija pravilno odredi, pravilno kombinira pri dodajanju in nadomeščanju hormonov v telesu. Namreč: terapiji z E2 naj vedno simultano sledi dodajanje in popravljanje vrednosti estriola (E3) in zlasti progesterona pri posameznici – nikdar le E2!

In skrajni čas je, da se zavemo, da starost ni bolezen! Je samo obdobje v času našega bivanja tukaj, v katerem je prav tako in še zmeraj pomembna kakovost življenja! Pomembne so kelacijske terapije, ki pomlajajo organe in bistrijo um. Pomembno je imeti bister um (tudi pri šestdesetih), ki je hkrati kritičen, razsoden. Telo šestdesetletnika je še zmeraj lahko mladostno in atletsko grajeno, še je sposobno za ples vse do jutranjih ur – brez utrujenosti in historičnih dolgočasnih obujanj spominov, z mladostnim elanom in prešerno duhovitostjo. Anti-aging medicina z vsemi dognanji, prehranskimi dodatki in tudi z bioidentičnimi/naravnimi hormoni omogoča vsem nam ohraniti kvaliteto bivanja, ohranjati gibčno in vzdržljivo telo, visoko senzibilnost in lucidnost ter zlasti: zelo hitre in gibčne male sive celice.
________


Prvi program Radia Slovenija, Svetovalni servis
Gremo v savno! (december 2023)


Radio Maribor, Minute za zdravje
Temeljito razstrupljanje ne pozna bližnjic (januar 2023)


Radio Maribor, Minute za zdravje
Kako bolj zdravo živeti? (januar 2023)


Prvi program Radia Slovenija, Svetovalni servis
Je savna primerna za vsakogar? (januar 2023)


Prvi program Radia Slovenija, Svetovalni servis
Po zdravje v savno (januar 2019)


Prvi program Radia Slovenija, Svetovalni servis
Savnanje (januar 2018)


Prvi program Radia Slovenija, Svetovalni servis
Savnanje (januar 2015)


Prvi program Radia Slovenija, Svetovalni servis
Savnanje (januar 2013)

 

Video posnetki

RTV SLO 1, oddaja Dobro jutro
23.03.2023
RTV SLO 1, oddaja Dobro jutro
03.01.2019
RTV SLO 1, oddaja Dobro jutro
05.12.2018
RTV SLO 1, oddaja Dobro jutro
07.11.2018
RTV SLO 1, oddaja Dobro jutro
26.09.2018
RTV SLO 1, oddaja Dobro jutro
21.03.2018
RTV SLO 1, oddaja Dobro jutro
14.02.2018
RTV SLO 2, HALO TV, oddaja v živo
02.10.2017
RTV SLO 1, oddaja Dobro jutro
14.06.2017
Radio Štajerski val
24.04.2017
RTV SLO 1, oddaja Dobro jutro
08.04.2017

Zvezdana predstavlja prodorna medicinska dognanja zdravnikov, ki so prepričani, da bolezen ni nujen del staranja, razumejo omejitve ortodoksne medicine in kljub ciničnemu odnosu svojih kolegov vztrajajo pri multiterapevtskem pristopu. Zvezdana z zdravnico Ivico Flis Smaka komentira sijajne dosežke preventivne medicine proti staranju, ki obetajo prenovljeno zdravje tudi v visoki starosti. Hkrati razbijata številne mite, povezane z ohranjanjem našega zdravja, pri čemer se opirata na dognanja dr. Richarda Lippmana, nominiranca za Nobelovo nagrado za medicino.

RTV SLO 2, oddaja Zvezdana
03.12.2016

RTV SLO 1, oddaja Dobro jutro
20.05.2015

RTV SLO 1, oddaja Dobro jutro
19.11.2014

RTV SLO 1, oddaja Dobro jutro
15.10.2014

RTV SLO 1, oddaja Dobro jutro
11.12.2013

RTV SLO 1, oddaja Dobro jutro
11.01.2012