miso juha

Makrobiotična miso juha

Živeti skladno z načeli makrobiotike pomeni spoštovati naravne zakonitosti s ciljem doseči dolgoživost v skladnem in zdravem telesu. Pomembno je upoštevati vse štiri letne čase in skladno s tem je tudi hrana označena z Yin in Yang (ženski in moški princip) – oba sta kot dva pola ene in iste celote, na videz ločena nasprotna pola, vendar se dejansko medsebojno dopolnjujeta, sta nerazdružljiva in pripadata drug drugemu, težita k ravnovesju.

Starost ni bolezen

Starost je samo obdobje v življenju posameznika, podobno kot otroštvo in mladost, podobno kot srednja in zrela leta. Vsako izmed teh obdobij nam prinaša posebne izkušnje, vsakomur lastne. Te lastne osebne izkušnje (zlasti slabe) nas močno zaznamujejo in se odlagajo, zlasti v duši. Ob tem prepogosto pozabimo na telo in ga odrinemo ali celo zanemarimo. Pozabimo na fizični del našega telesa, ki v resnici vse psihične borbe in bitke (a tudi spomine), nosi. Vendar je tudi fizično telo zaznamovano z vsemi našimi čustvi!

Akupunktura v domačem okolju

Vzhodna medicina ima celovit pristop do človeka, ki ga zdravi tako z akupunkturo, akupresuro, moksibustijo, zdravim načinom hranjenja, fitoterapijo, telesnimi vajami za ohranjanje zdravja in dobrega počutja. Zelo pomembno je, da si morajo ljudje – bolniki tudi sami pomagati in se aktivno vključevati v proces zdravljenja. Prav zato so razvili določene tehnike in pripomočke, s katerimi lahko vsak v svojem domačem okolju naredi nekaj zase in pripomore k izboljšanju svojega zdravja.

Dieta rajskega vrta ali hrana, ki hrani hormone

Prvi sončni žarki oznanjajo prihod toplih dni, sonca in morja – skratka že diši po poletju, počitnicah. Vse, kar smo nabrali čez zimo, bo sedaj razkrito! Med številne priprave na tople dni se vsili tudi skrb za lepo telo in lep videz. Res (žal) vedno znova razmišljamo le o lepoti, manj o dobrem počutju in odličnem zdravju. A vendar: prava lepota prihaja samo iz zdravega in zadovoljnega telesa, ki ga krasita prešeren duh in vedrina!

Čiščenje telesa z vodo

Ob zdravem pitju vode in uravnoteženi prehrani je naše telo veliko bolj zdravo, polno energije in pripravljeno na stvari, za katere mnogokrat mislimo, da so neizvedljive, da jih ne zmoremo. Tako v telo ne vnašamo neznanih in umetno pripravljenih snovi, nobenih telesu neznanih molekul ali njihovih kombinacij. Preprosto: jemo in predvsem pijemo vodo ter si na ta način povečamo energijo, veselje do življenja. Očiščeno telo poskrbi zase brez pretresov in brez sleherne slabe posledice.

Holesterol gor ali dol

O holesterolu v resnici vemo premalo. Širijo se stereotipi iz začetka 60.let prejšnjega tisočletja, ko se je razširila t.i. »zdravniška hipoteza« o holesterolu: »Nižji kot je, za zdravje bolje!« Prehranska industrija je seveda takoj pograbila to hipotezo in vzporedno agitirala proti uporabi jajc, šunke, slanine, masti in masla, sočasno pa spretno plasirala nemastno mleko, rastlinska olja in maščobe brez holesterola, visoko povzdignila margarine in številne manj mastne izdelke (ki pa resnici na ljubo vsebujejo veliko sladkorjev!). S tem je holesterol v zadnjih desetletjih pridobil najslabši možni sloves med hranili, tako v medicini, kakor med ljudmi. Ob njem so postale osovražene tudi vse ostale maščobe, vključno oreški in semena.

Motnje prekrvitve okončin

Arterijski obtok je odgovoren za dotok krvi v sleherni organski sistem. S tem skrbi za dostavo hranljivih snovi in kisika. Venski sistem skrbi za odtok krvi iz periferije, venska kri se vrača v srce in se ponovno »oplemeniti« v pljučih. Limfni sistem skrbi za vračanje tekočine in beljakovin iz medceličnih prostorov v venski obrok. Različni vzroki lahko porušijo ravnovesje med arterijskim, venskim in limfnim obtokom v telesu, najpogosteje pa nastopi več motečih dejavnikov hkrati.

Tudi moške pesti klimakterij

O ženskem klimakteriju vemo skoraj vse. Kako je s tem v moškem svetu?! Ali sploh obstaja, kako se izrazi in kako se pravzaprav imenuje? Zelo dolgo je veljalo, da so samo ženske »žrtve prehodnega obdobja«, saj se menopavza (padec in posledice nižanja spolnih hormonov pri ženskah) na hitro in nazorno vidi. Po več kot sto letih danes končno priznavajo, da imajo tudi moški v zrelih letih težave.

Akupresura in akupunktura proti prehladu in gripi

Na vzhodu bolezni ne poimenujejo z definicijami in imeni. Kitajci bolezenske znake opišejo in v procesu zdravljenja zdravijo dejansko prisotne znake bolezeni. Prehlad in gripo poimenujejo z besedami »napad vetra, vlage in mraza«. Najbolj so se vzhodni filozofiji približali Angleži, ki uporabljajo besedno zvezo »to catch a cold« (staknil sem mraz, nahladil sem se) in Francozi z »en coup de froid« (nepričakovan mraz, sunek mraza). V teh dveh primerih se ljudsko poimenovanje lepo ujema s kitajsko filozofijo.

Moksibustija

Moksibustija je oblika starodavne toplotne terapije, ki s gretjem (ognja) stimulira določene točke telesa. Beseda je sestavljena iz japonskega besede »mogusa« (zelišče) in latinske »bustion« (sežiganje). Moksibustija je del Tradicionalne kitajske medicine (TKM), ki pomaga pri čiščenju mraza in vlage iz telesa. Uporablja se za lajšanje različnih težav: različne bolečine, prehlad, gripa, slaba prebava, menstrualne težave, slabo počutje… Pri moksibustiji se zažiga pelin, v nekaterih delih Kitajske tudi hmelj.

Zeleni čaj

Čaj je (takoj za vodo) najbolj razširjena pijača na svetu. Čajne lističe so prelivali z vodo pred več kot 5000 leti – tako pričajo arheološke najdbe. Botanični podatki nas peljejo v Indijo in Kitajsko, ki sta med prvimi gojili zeleni čaj.

Nohti: odraz notranje energije telesa

Nohti so ogledalo našega zdravja – podobno kot lasje in koža. Prav na nohtih se hitro izrazijo znaki zadovoljstva in tudi nezadovoljstva (ali zdravja in neravnovesja) v delovanju telesa. Telo nas na ta način opozarja na nepravilnosti, zato je prav, da pogledamo in »slišimo« to, kar nam želi povedati: da uživamo premalo beljakovin ali železa ali vitaminov, da je naša prekrvitev slaba, da užijemo premalo tekočin…. Znaki nepravilnosti se na nohtih lahko kažejo na različne načine: noht se obarva, cepi, izboči, nastanejo vodoravne proge itd.

Ajurveda – mati holistične medicine

Ajurveda se je šele v zadnjem desetletju pričela uveljavljati v Evropi kot ena izmed vej komplementarne medicine. Po obsegu je zelo široka, vendar se ne deli na specialnosti, tako da vsak ajurvedski zdravnik obvladuje celotno vedo. V svoji hierarhiji pozna zdravnike, terapevte in maserje. Pri delu ajurvedski zdravnik nima diagnostičnih aparatov, uporablja le svoje roke, dobro opazuje bolnika, bolnika dobro pregleda, veliko sprašuje in dobro posluša.

Alternativna medicina – kaj je to?

Izraz »alternativna medicina« zajema široko področje in številne pojme ter različne razlage. Po definiciji je alternativna oblika zdravljenja (komplementarna, nekonvencionalna, neortodoksna) pravzaprav neka druga možnost, neka vzporednica zahodni medicini (uradna, z dokazi podprta, dobra medicina). Alternativni načini zdravljenja lahko vključujejo akupunkturo z akupunkturnimi iglicami, biološke snovi (kot so npr. vitamini) ali pa ročne spretnosti zdravilca (npr. manipulacije). Alternativna medicina vključuje tudi meditacije in energije, ki se uporabljajo za zdravljenje in delujejo tudi na daljavo – pri teh oblikah alternativnega zdravljenja fizična prisotnost bolnika ni nujno potrebna.

Detoks in dodatki

Od povsod kar dežujejo v zadnjem času – reklame kako pregnati spomladansko utrujenost (Reklame! V zadnjem času kar dežujejo od vsepovsod: »Kako pregnati spomladansko utrujenost?« In nasveti, kako je treba nujno razstrupiti telo, kako očistiti jetra, kaj pomaga pri nihanju razpoloženja, nespečnosti ... Samo do prve prodajalne s prehranskimi dodatki je treba stopiti, pa bodo težave izginile. Bodo res?

Zdrava krvna slika - zdravo telo

Veliko ljudi se danes sooča s sindromom utrujenosti, ki je sicer kompleksen pojav in ima lahko več vzrokov, kako pa je lahko utrujenost povezana s prehrano, na kaj moramo torej najprej pomisliti, kadar izključimo druge vzroke utrujenosti in spoznamo, da bi morali nekaj spremeniti pri hrani? Kako torej reagirati ob tem alarmu in čim prej nekaj opustiti in nekaj drugega vključiti?

Pages

Iz medijev ...

10 nasvetov za blaženje znakov menopavze, marec 2021

10 nasvetov za blaženje znakov menopavze

Članek 5 minut za zdravje, november 2019

Bolečina v ramenu

Članek 5 minut za zdravje, maj 2019

Članek Nedelo, november 2017

Intervju za ONA plus, maj 2017

Intervju za časnik Večer, april 2017

Intervju za revijo Viva, april 2017

Intervju za revijo Avenija, april 2017

Intervju za revijo Naja, marec 2017

Lepa in zdrava, priloga časnika Večer, marec 2017