Tudi moške pesti klimakterij

Po več kot sto letih danes končno priznavajo, da imajo tudi moški v zrelih letih specifične težave.

O ženskem klimakteriju vemo skoraj vse. Kako je s tem v moškem svetu?! Ali sploh obstaja, kako se izrazi in kako se pravzaprav imenuje? Zelo dolgo je veljalo, da so samo ženske »žrtve prehodnega obdobja«, saj se menopavza (padec in posledice nižanja spolnih hormonov pri ženskah) na hitro in nazorno vidi. Po več kot sto letih danes končno priznavajo, da imajo tudi moški v zrelih letih težave.

Skupno ime zanje je andropavza. Pojavljajo se lahko že po 40. letu starosti, najpogosteje po 50. letu starosti, povzroča pa jih znižana raven moških spolnih hormonov v telesu. Moški spolni hormoni so testosteroni in se v tem obdobju začnejo izločati v manjšem obsegu - podobno kot v ženskem telesu. Vendar obstaja razlika med moškimi in ženskami: za razliko od ženskega v moškem svetu proces ugašanja in sprememb v spolnih funkcijah lahko traja pet do deset let, v nekaterih primerih celo do petnajst let. Iz tega razloga so »pri njem« spremembe počasnejše in težje vidne, prepoznavne. Spolni hormoni vplivajo na številne fiziološke procese v telesu, zato postopno nižanje nivoja testosterona vodi v številne spremembe. Moški klimakterij se najbolj izrazi s padcem spolne moči in želje po spolnosti, moški težje zadovolji partnerico in spolni odnosi so vse redkejši.

Mnogi moški se bojijo neuspeha v spolnosti, najhujši je strah pred impotenco. Poleg strahu pred neuspehom in spremembami v seksualnem življenju so obremenjeni tudi s številnimi vidnimi znaki andropavze. Najpogostejši vidni znaki so: izguba las in manjša poraščenost (dlakavost), uporaba očal, zmanjšanje mišične mase in povečanje maščobnega tkiva. Ob vsem tem se spremeni celotno moško telo - razen obraza in lobanje se vse telo počasi manjša, zaradi oslabljenih mišic nastanejo razobličenja, predvsem na prsnem košu.

Mnogi moški se začnejo pritoževati nad utrujenostjo, nespečnostjo, razdražljivostjo, tudi o depresiji govorijo... Enako kot ženske. Te psihične spremembe in motnje pogosto povzročijo spremembe v obnašanju moških ter pogosto vzbudijo začudenje v družini in med prijatelji. Na primer: zagrizen športnik povsem mirno sprejme poraz pri tenisu ali med gledanjem televizijskega prenosa tekme celo zaspi. Četudi se zdi, da so takšne lastnosti moških v teh letih najbolj povezane s karakterjem, so raziskave pokazale, da imajo odločilno vlogo testosteroni. Iz teh raziskav je namreč nazorno mogoče razbrati, da moški med tridesetim ali štiridesetim letom (ko je na vrhuncu svojih fizičnih in spolnih moči) in osemdesetim letom izgubi približno 50 odstotkov testosterona. S staranjem njegovega telesa se starajo tudi njegove žleze z notranjim izločanjem, ki moške hormone redno izločajo. S staranjem jih proizvajajo vse manj. Testosteroni v telesu vplivajo tudi na izgradnjo beljakovin in s tem posredno na število mišičnih celic, zato je predvsem zmanjšana količina moških spolnih hormonov kriva izgube telesnih moči v tem obdobju.

Raziskave kažejo, da moški od tridesetega ali štiridesetega leta (ko je na vrhuncu svojih fizičnih in spolnih moči) pa tja do osemdesetega leta življenja izgubi približno 50 odstotkov testosterona...

Od tridesetega leta do petinštiridesetega leta moški povprečno izgubi 6 in pol kilograma mišične mase ali več kot 15 odstotkov moči, ki je je imel na vrhuncu svojih življenjskih moči. Z upadom mišične mase se pojavi še padec obrambnega mehanizma (imunosti) in vse pogosteje se pojavljajo revmatične težave, vnetja želodčne sluznice in dihalnih poti. Vse pogostejše so klasične moške bolezni, kar pomeni, da so bolezni srca in ožilja vse pogostejše. Neredki so pojavi zmanjšanja kostne mase tudi pri moških. Podatki iz tujine govore, da ima vsaj eden od petnajstih moških, starejših od 50 let, osteoporozo.

Najraje imajo tabletke

Hitrost staranja moškega telesa se zato ob vidnih spremembah meri predvsem z izgubo testosteronov oziroma po količini izločenih spolnih hormonov. Najboljši kazalnik je hormon dihidroepiandrosteron (DHEA), ki nastaja iz holesterola in je najpomembnejši gradbeni element za moške spolne hormone. V starosti nad 30 let moški v povprečju izločajo 35 mg tega hormona, kar traja nekako do 45. leta. Od tega obdobja naprej se količina izločenega DHEA manjša vsako leto za 2 odstotka. V starosti 80 let moški tako izločajo 80 odstotkov manj DHEA kot takrat, ko so bili na vrhuncu (izločajo samo 20 odstotkov mladostne količine hormona). Statistika bi pri nas morda poskušala ovreči te trditve, vendar je dejansko število moških s težavami večje od tistega, ki ga navajajo statistični podatki.

Morda je sramežljivost glavni razlog, morda tudi že prisotne psihične spremembe vodijo v tišino, morda pa je to samo »mačo« stil. Iz teh ali drugih razlogov se večina moških odloči za zdravljenje na svoj način. Nekateri iščejo pomoč v čarobnih napitkih, nekoliko bolj poučeni poskušajo primanjkljaj testosterona nadomestiti z dodatki, ki vsebujejo DHEA. Dopolnilni DHEA je treba jemati zjutraj, ko je nivo testosteronov v telesu najnižji.

Podatki potrjujejo, da se tako lahko okrepita seksualni apetit in vzdržljivost, sočasno se okrepi tudi imunski sistem telesa. Dodatne doze hormonov moški lahko dobijo v obliki tablet, nalepk, injekcij ali s podkožnimi implantati. Še vedno imajo najraje tabletke. Vsekakor lahko ima ta hormonska nadomestna terapija ob pozitivnih tudi neželene posledice, zato sta priporočljiva nadzor in posvet z zdravnikom. Dopolnilna terapija s testosteronom lahko vodi do zastajanja tekočine v tkivih, do sprememb v delovanju jeter ter do poslabšanja že obstoječih bolezenskih stanj, predvsem lahko neugodno vpliva na povišan krvni pritisk, bolezni srca in sladkorno bolezen. Zato hormone vsekakor priporočajo, a je ob tem potrebna velika previdnost!

Zmanjšana telesna moč in preveč kilogramov v resnici pestijo več kot 70 odstotkov moških v srednjih letih. Ob lagodnem življenju, ki ga pogojuje v glavnem sedenje, in ob obilni hrani, so manjše količine testosterona še dodatni krivci za nalaganje maščob na trebuhu ter za mlahave mišice. Znano je, da cink in vitamin B6 pomagata pri tvorbi testosterona. Najdemo ju tudi v hrani, zato moškim po 45. letu starosti priporočajo uživati rjavi riž, druge žitarice, semena buč in sezama ter leče, pa še več sira, morskih rib in morskih sadežev (tudi alge vsebujejo veliko cinka in vitamina B6) ter puranje in piščančje meso, ki vsebujeta večje količine cinka. Banane, avokado, čičerika, krompir, tunina in piščančje meso zagotovijo zadostne količine vitamina B6 za dnevne potrebe.

Tudi premalo beljakovin vpliva na odpornost telesa in ovenelost moških teles. Dober vir beljakovin so stročnice, ribe in morski sadeži, mleko in mlečni izdelki, tudi jajca. Dobro je pregledati svoj jedilnik, poskrbeti za spremembe in nahraniti svoje testosterone.

Vsekakor pa je treba zmanjšati vnos maščob in povečati vnos beljakovin. Nasičene maščobe je priporočljivo zamenjati z olivnim, sončničnim, sojinim ali koruznim oljem, lahko tudi s cedrinim. Dnevno sme moški v tej dobi v telo vnesti največ 55 do 65 gramov maščob, torej približno 0,7 grama na kilogram telesne teže.

Še vedno velja, da nam v sodobni prehrani grozi trojna bela smrt: bela moka, beli sladkor in sol. Rafinirani sladkor je dobro zamenjati z rjavim, s sadnim ali z mlečnim sladkorjem, še bolje z medom, ki blagodejno vpliva na srce in ožilje.

Polnozrnati kruh, sveže sadje in zelenjava (lahko v obliki sokov) zagotavljajo zadostne količine vitaminov C in B1, pa tudi železa in kalcija - to so varuhi moške moči in zdravja.

Dnevno je dobro zaužiti tudi do 3 litre tekočine v obliki vode, čajev, mleka, juh ali svežih sokov, saj tekočina pripomore k razgradnji beljakovin. Prepoved pa velja za večje količine alkohola, cigaret in za pomirjevala.

Manjši protistresni obrok naj bo na jedilniku moškega v teh letih vsak dan. Kivi, pomaranče, limone in limete, papaja, avokado, jabolka, brokoli, paprika, korenje, zelena solata, blitva in špinača naj bodo v vitaminski bombici, ki si jo namenite vsakodnevno. Bogati so predvsem z vitaminom C, ki dviga obrambne sposobnosti telesa in blaži neželene učinke stresa.

Raziskave, stare več kot 50 let:

  • Andropavza je obdobje, v katerem postopno upada raven moških spolnih hormonov v telesu.
  • Najstarejše znanstvene raziskave, ki opozarjajo na pojav andropavze, so stare več kot 150 let.
  • Resnici na ljubo: posamezni organizmi se zelo razlikujejo med seboj, kar pomeni, da se spremembe lahko pojavijo že pri 35 letih ali pa šele po 65. letu.
  • Danes najpogosteje citirajo knjigo Moška menopavza, avtorja Jeda Diamonda.

Deli