Vzroki nastanka in vrste celulita

Iz same anatomije je znano, da celulit ne sodi med osnovne plasti kože in podkožja. Prav tako ga ne pozna embriologija, zato moram ponovno poudariti, da gre za pridobljeno plast – pridobimo jo tekom življenja in nanjo vpliva predvsem način življenja.

Današnji trendi so še zmeraj naravnani v smer perfekcionistično oblikovanih teles z idealnimi manekenskimi merami, ki jih marsikatera izmed nas ne bo nikdar dosegla. Iz raznih analiz je razbrati, da dandanes vsaj 14 milijonov ljudi poskuša znižati svojo telesno težo, med njimi je največ žensk – kar 70 odstotkov. V namene zniževanja telesne teže (hujšanja) se porabi obilo denarja, po zadnjih analizah več kot 16 milijard eurov.

Zadnja, modernizirana verzija, je definicija celulita, ki sta jo zapisala Ana Beatris in Andre Luiz Vergnanini (Celulit: pregled – Evropska akademija za dermatologijo in venerologijo l. 2000), ki pravi, da je celulit sprememba maščobnega tkiva povzročena s strukturnimi spremembami podkožja; razlikuje se od obilnosti oziroma debelosti, ki je predvsem posledica sprememb presnove maščob.

Marsikje še dandanes razmišljajo o celulitu in debelosti v eno. Vendar je potrebno razmejiti eno od drugega. Debelost je po opredelitvi Svetovne zdravstvene organizacije (iz leta 1997) kronična bolezen, ki pa ne kaže enotne podobe. Raznolika je tako po vzrokih nastanka, kakor tudi po razporeditvi odvečne maščobe v telesu. Z razporeditvijo te, odvečne maščobe po telesu, so povezane tudi posledice debelosti, ki pomembno vplivajo na kakovost in dolžino življenja. Ob vsem tem seveda tudi na videz in dojemanje samega sebe.

Normalna telesna teža se po najnovejši klasifikaciji Svetovne zdravstvene organizacije (SZO iz leta 1999) in klasifikaciji Narodnega inštituta za srce, pljuča in kri (NHLBI 1999) povezuje z ITM (indeks telesne mase= kg/m2) in opredeli kot:

ITM

Klasifikacija NHLBI

Klasifikacija SZO

< 18,5

Prenizka teža

Prenizka teža

18,5 – 24,9

Normalna teža

Normalna teža

25 – 29,9

Previsoka teža

Preddebelost

30 – 34,9

Debelost 1. stopnje

Debelost 1. stopnje

35 – 39,9

Debelost 2. stopnje

Debelost 2. stopnje

<= 40

Debelost 3. stopnje

Debelost 3. stopnje

 

Osnovna razlika med debelostjo in celulitom je, da je debelost bolezen, ki poglobi bolezensko stanje osebe in jo pahne v poglobljeni riziko za ostale bolezni (srčno žilne …. ). Celulit je morda navidezno zelo podoben, vendar ni enakomerno razporejen po vsem telesu, temveč zajame le določene regije. Zelo pomembno je tudi, da se lahko kopiči na vsakem telesu, tudi pri precej suhih osebah. Dejstvo, da celulit ogroža le ženska telesa, je že velika zgodovina in preteklost. Danes vemo, da je prisoten pri vsaj 40 odstotkih moškega sveta.

Resnica je, da sta celulit in debelost zelo rada povezana in prideta skupaj, vendar to ni ena in ista zgodba. Oboje izhaja iz napačnih življenjskih navad in napačnega življenjskega sloga.

Debelost se deli v podskupine, glede na tip debelosti (periferni tip = ženski tip = debelost tipa hruške in centralni tip= trebušni tip = moški tip = debelost tipa jabolko), ki je odvisen od razporeda maščob po telesu. Večina žensk, starih pod 50 let, ima maščobo razporejeno po perifernem tipu (več kot 70%), z leti pa narašča število žena, ki imajo maščobo razporejeno po centralnem tipu. Oba tipa debelosti predstavljata veliko nevarnost, predvsem zato, ker se maščoba kmalu kopiči tudi v notranjosti telesa in ne lev podkožju. V notranjosti se nabere okoli črevesja, jeter in trebušne slinavke, pozneje tudi znotraj organov, v predelu prsnega koša, nad trebušno prepono in v okolici srca. Centralni tip je nekaj nevarnejši, saj povzroči nastanek nevarnih bolezni in precej skrajša življenjsko dobo. Oseba, ki ima povečano telesno težo in vsaj dve od naštetih bolezni (sladkorna bolezen; povišan krvni pritisk; ateroskleroza srčnega, možganskega in celotnega ožilja; srčni infarkt in angina pektoris; žolčni kamni, povišane količine slabih maščob v krvi) ima po najnovejših merilih »Sindrom X« ali polimetabolni sindrom. Tudi to ni celulit, a je z njim tesno povezana bolezen.

Debelost je kopičenje maščobe v telesu, in to največ v podkožju, celulit pa je po definiciji sprememba maščobnega tkiva, ki je povezana s trukturnimi spremembami podkožja. V poddefiniciji celulita so pomembne spremembe v mikrocirkulaciji, ki s seboj vsekakor prinašajo še številne druge nevšečnosti. Sprememba mikrocirkulacije je povezana povečanjem medceličnega pritiska zaradi nezadostne prepustnosti predkapilarnih sfinktrov, s čemer se zmanjša pretok krvi do 35%. V nadaljevanju to privede do hiperpolimerizacije vezivnega tkiva (povečanje koncentracije proteinov v medcelični tekočini). Povečana koncentracija proteinov v medcelični tekočini ima za posledico zabuhlost, zastajanje tekočin, slabšo preskrbo tkiva s kisikom (hipoksija), kar privede do sprememb v tkivu. Zato je za celulit značilen začarani krog, stanje vezivnega tkiva se spremeni, pojavi se značilen videz pomarančne lupine, nato pomarančne obloge in zatrdline. Značilna mesta so: stegna, boki, zadnjica, trebuh, nadlahti, zatilje in pod brado. Vzrokov in razlogov za to stanje je več, med pomembnejšimi so: nepravilen način življenja (premalo gibanja in preveč sedenja, kajenje, pretesna oblačila, prekomerno uživanje kave in alkohola), nepravilna prehrana (vnos tekočin in predvsem vode !!!), slab metabolizem, debelost, hormonske spremembe (puberteta, uživanje kontacepcijskih tablet….), psihični vzroki (stres, apatija) in vzporedne bolezni. Velike spremembe v tej smeri lahko povzroči tudi nosečnost, svojo vlogo v tem procesu ima tudi genetika - dednost. Razvijati se lahko prične že v puberteti, vendar takrat še ni opazen in izražen. Raziskave trde, da za eno izmed oblik celulita, trpi več kot 90 odstotkov žensk. Ženske prehitevamo moške predvsem za to, ker imamo drugačno strukturo kože kot moški, ob tem smo podvržene delovanju ženskega hormona estrogena.

Praviloma nobena izmed tehnik samostojno ne pripomore k bistvenemu izboljšanju stanja, najbolj uspešna je kombinacija različnih tehnik in sprememba načina življenja. Vsaj 30 odstotkov pripomore redna vadba, 40 primerna prehrana, ostalih 30 lahko odstrani strokovnjak.

V koncept primernega hranjenja ne sodijo hitre diete in hitro hujšanje. Zelo pomemben je pravilen izbor hrane in število dnevnih obrokov. Manjši dnevni obroki, ki zapolnijo želodec le do naslednjega obroka, vsaj šest obrokov dnevno, pospešijo metabolizem. Vsak izpuščeni obrok ga upočasni in s tem upočasni porabo kalorij. Hrana naj bo raznolika, vsebuje naj beljakovine (20 odstotkov), ogljikovi hidrati (vsaj 40 odstotkov, vključno s sadjem, zelenjavo, polnozrnatim kruhom, testeninami, rjavim rižem), 20 odstotkov bi naj bile nenasičene maščobe (omega 6, 3, 9). Izogibati se je potrebno močno predelanim živilom kot so: bela moka, bel sladkor, rafinirana sol in riž. Polnovredni (živi) ogljikovi hidrati se le počasi pretvorijo v krvni sladkor, zato dajejo stalno energijo, ki je prisotna dalji čas (2 do 3 ure po obroku). Primerno je, da zaužijemo vsaj tri do štiri litre vode dnevno – odvisno od višine in teže ter klimatskih razmer.

Od telesnih aktivnosti zelo dobro pripomore kombinacija kardio aktivnosti: tek, kolo, steper, aerobika, krepilne vaje (z lastno težo, z utežmi, na trenažerjih). Kardio aktivnosti pospešijo porabo kalorij, s krepilnimi vajami oblikujemo telo in še dodatno pospešimo metabolizem.

Podpora strokovnjaka v kozmetičnem salonu pomeni predvsem podporo v individualnem smislu, predvsem dobro oceno in primeren nasvet posamezniku. V sklop dobre ocene sodi ocena stanja kože in podkožja, kombinacije celulita in debelosti, pomembno je tudi odkrivanje vzrokov nastanka.

Aparaturna podpora je vsekakor zelo pomembna, vendar je potrebno tehnike prilagoditi težavam posameznice, enako tudi število postopkov in vzporedne aktivnosti.

Učinkovitost postopkov pri posameznih stopnjah celulita

 

 

1. stopnja

2. stopnja

3. stopnja

4. stopnja

Lipostimulacija

* * * * *

* * * *

* * * *

* * *

Ultrazvok

* * *

* * * *

* * * * *

* * * * *

Preso. (noge)

* * * * *

* * * * *

* * *

* *

Vakum

* * * * *

* * * * *

* * *

* *

 

Vsekakor je dobrodošla kombinacija posameznih tehnik, predvsem pri napredovalih stopnjah celulita. Kombiniramo lahko različne tehnike, čeprav je največ dokazanih učinkov pri vacuum terapji v kombinaciji z UZ in v kombinaciji globokega pregrevanja z IR ob sočasni fizični aktivnosti in vacumu. 

Kombinacije / Stopnje

 

 

4. stopnja

3. stopnja

2. stopnja

1. stopnja

Tehnike

Ultrazvok

ali

Preso.

Ultrazvok
s Preso.

ali

Lipostimulacija
s Preso.

Lipostimulacija

ali

Preso.

ali

Vakum

Preso.

ali

Vakum

ali

Lipostimulacija

ali

kombinacije

 

Deli