Lasje: Kaj je las?

Od strahu so se lasje naježili

Las je po definiciji histologov elastičen rožen izdelek kože, ki tiči v lasnem mešičku. Z mešičkom je povezana lojnica, ki s pomočjo mišice ježilke dlak tja izliva svoj sekret.

Las je sestavljen iz stebla in korenine. Steblo je del lasu nad površino kože, korenina lasu se nahaja v koži.  Korenino obkroža lasna ovojnica – skupaj sestavljata lasno čebulico.

Lasno steblo je iz treh plasti: povrhnjice ali cuticule, skorje ali korteksa, sredice ali medule (jedro).

Sredico sestavljajo delno poroženele celice, v skorji pa so vse celice poroženele. Te poroženele celice v skorji predstavljajo 90 odstotkov teže las in ta sloj zagotavlja trdnost lasu. Pigment, ki daje lasem bravo, je prav tako v skorji lasu. Evmelanin daje črno-rjav videz in  fevmelanin rumeno-rdečo barvo. V resnici so vsi lasje sestavljeni iz obeh pigmentov, prava barva je odvisna od tega, kateri prevladuje. Z različnimi kombinacijami tako dobimo različne barve las, pri čemer kot osnovne poznamo rjavo, črno, blond, rdečo, pepelnato in sivo, skupno pa je različnih odtenkov veliko več.

Povrhnjica je iz več slojev celic (od 6 do 8), ki so podobne luskam in zložene kot strešniki (streha). Te, luskam podobne celice, oblagajo las vse od korenine do konice lasu. Luske predstavljajo prvo zaščito lasu in se razprejo, če na las deluje bazična raztopina, pri delovanju kisle raztopine se zaprejo. Škodljivi zunanji vplivi tako  najprej napadejo povrhnjico, ki pa je zelo trpežna.

Najpomembnejši del las je lasni mešiček ali folikel, ki je cevaste oblike. Iz njega raste las ali dlaka. Las je na svojem izvoru odebeljen (lasna čebulica ali bulbus pilli) in s čebulico pritrjen na dnu mešička. Čebulica je sestavljena iz zarodnih celic, ki se delijo  - tako nastaja las. Na dnu mešiščka je čebulica tesno povezana z lasno brbončico (papilla), v kateri so krvne žilice. Naloga lasne brbončice je nadzorovanje rasti las in njihovega stanja. Kadar izpulimo las s korenino ali če las odmre in se pri tem brbončica ne poškoduje, bo na istem mestu izrasel novi las. Kadar pa je brbončica uničena, odmre las v celoti in na njegovem mestu ne bo zrasel novi las. Zatorej moramo z npr. epilacijo uničiti brbončico! V nasprotnem primeru bo na tem mestu dlaka ponovno izrasla.

Praviloma se lasni mešiček nenehno razvija in ta razvoj se ciklično ponavlja. Sočasno se razvijajo tudi lojnice, ki so praviloma 2 do 3 ob vsakem lasu, znojna žleza in mišica ježilka dlak.

Lasno steblo se med razvojem usmerja v različne smeri in tako izraste pod različnimi koti glede na površino kože (med 10 do 90 stopinj). Pri zelo majhnem kotu rasti se lasje in dlake radi vrastejo pod kožo, povzročajo srbečico in vnetja. Kadar pa lasje izrastejo nad kožo pod zelo malim kotom, jih je zelo težko ali celo nemogoče oblikovati, še težje je oblikovati lepo pričesko.

Na zdravem lasišču je od 100 do 150 tisoč lasnih vlaken. Zelo zanimivo je, da imajo svetlolase pogosto mnogo več vlaken kot rdečelase ali temnolase osebe. Dnevno izpade od sedemdeset do stodvajset las, ki jih takoj nadomestijo novi: Lasje rastejo s povprečno hitrostjo po en centimeter na mesec. Odrasli tako izgubljamo lase dnevno, nekoliko več las izgubimo spomladi in jeseni, pa tudi s staranjem.

 

Ilustracije: Družinska zdravstvena enciklopedija,
DZS, Ljubljana 1992

 

»Evnuhi nikoli niso plešasti«
(Hipokrat)

 

Pri moških, ki so nagnjeni k plešavosti, so žilice v lasnem mešičku bolj občutljive za moške spolne hormone (androgene). Pod vplivom androgenov se žilice v lasnem mešičku krčijo, zato lasni mešiček ne dobi dovolj hrane in rezultat je plešavost. Z raziskavami je dokazano (zelo zanimivo!), da so za androgene bolj občutljivi lasje na nekaterih predelih lasišča in ne vsi lasje (dlake) na telesu.

 

Znano je, da ima lasna čebulica precej neobičajen in povsem svojstven imunski sistem. Porušenje tega sistema naj bi bil eden od vzrokov za krožno izpadanje las (alopecia areata).

Deli