Infra rdeča terapija je pravzaprav infra rdeče sevanje (IR), ki ga ljudje koristno uporabljamo že iz pradavnine. Na Kitajskem zdravilne učinke tega sevanja koristijo že več kot 3000 let. Tudi indijski Jogiji so z IR ogrevali telo, zlasti v zdravilne namene.
Infrardeči žarki imajo neverjetno moč in dober učinek na zdravje, saj pomagajo pri zdravljenju, pomirjajo vnetja, stimulirajo prekrvavitev in spodbudijo odvajanje toksinov. Zanimivo je, da IR žarki prodrejo globoko v naše telo, tudi v mišice, sklepe in kosti, brez da bi ogrevali površino telesa.
 
Terapija z IR le poviša telesno temperaturo in s tem izboljša mnoge funkcije telesa. Med najbolj znanimi je uporaba IR žarkov za detoksifikacijo (razstrupljanje). Ti žarki tudi zelo pomagajo pri hujšanju, kronični utrujenosti, obvladovanju bolečin, pri težavah s kožo ter pospešijo izločanje težkih kovin, strupov in kancerogenov. Z IR terapijo pomagamo jetrom in ledvicam izločiti nevarne snovi (mlečna in maščobna kislina), ki sicer preobremenjujejo kožo – posledično bi telo strupe telo izločalo čez kožo.
 
IR žarki so v pomoč pri odpravljanju brazgotin, zelo dobro popravijo videz strij. Takšna terapija nežno pospešuje prekrvavitev, zato se izboljša delovanje vseh organov, nežna toplota zelo podpre in izboljša imunski sistem. Odlična je tudi za zdravljenje bolečin v mišicah, krčev in za lajšanje simptomov revmatoidnega artritisa.

Učinki IR žarkov

Infrardeče sevanje je vrsta energije, ki snovi ogreva neposredno (ne da bi ogrevala zrak, ki je vmes), v procesu imenovanem konverzija. IR segment elektro-magnetnega spektra je, glede na dolžino valov, razdeljen na tri dele in se nahaja pod rdečo (ali »infra«) svetlobo kot najbližjim energijskim spektrom.
 
Valovne dolžine te svetlobe so od 0,076 do 1000 mikronov. Ta svetlobni spekter človeškim očem ni viden, lahko pa ga posnamemo s posebnimi kamerami, ki IR svetlobo pretvorijo v nam vidne barve. Človek IR svetlobo zaznava kot toploto. To lahko primerjamo z energijo sonca, ki je ravno tako v IR spektru, zemljina atmosfera jo filtrira in na zemljo spusti le IR svetlobo dolžine 7-14 mikronov. Človek to svetlobo občuti vsakič, ko ga obsije sonce. V trenutku, ko sonce zakrije oblak, se temperatura zraka bistveno ne spremeni, a vseeno občutimo padec toplote, saj oblak prepreči, da bi IR svetloba prišla do nas. Tudi človeško telo oddaja energijo v tem spektru. To je sevanje v razponu 3-50 mikronov, največ pa okoli 9,4 mikrona. V infrardeči savni grelci oddajajo infrardečo energijo v razponu 8-14 mikronov, kar pomeni, da je efekt enak, kot pri ogrevanju telesa na soncu ali pri izgorevanju energije v človeškem tkivu. Po mnenju kitajskih raziskovalcev je spekter med 2-25 mikronov najbolj zdravilen.
 
IR terapija se uspešno uporablja pri naslednjih težavah:

 • Vse vrste artroz in artritisa (tudi popoškodbeni ali travmatični artritis),
 • mišični krči,
 • zarastline (adhezije),
 • vnetja tetiv in burz (burzitis),
 • bolečine in otrdelost v ramenih,
 • bolečine v mišicah po napornih vadbah,
 • alergije,
 • bolečine v prsnem košu,
 • bolečine in težave v trebuhu, rodilih, sečilih, izvodilih,
 • pooperativni šok,
 • zlomi – lajšanje bolečin.

V praksi se IR obsevanje uporablja tudi za zdravljenje zvinov, izpahov, poškodb mišic, artritisa, bursitisa, perifernih žilnih bolezni, bolečin v mišicah, itd.