Terapija z laserjem se uporablja za zmanjševanje oteklin, vnetij in kroničnih bolečin. Najpogosteje se je poslužujemo pri zdravljenju poškodb mišic in tetiv, pri odpravljanju bolečin zaradi degenerativnih sprememb tetiv (epikondilitis, tendinoze ramen, kolen, kolkov), pri odpravljanju popoškodbenih oteklin ali limfnem zastoju ter pri nekaterih površinskih kožnih spremembah. Zelo dobro zdravi Herpes zoster na obrazu, izredno lajša tudi težave pri pasavcu.

Laser terapija je terapija z usmerjeno svetlobo določenih frekvenc. Laserski žarki izboljšajo napetost krvnih žil, lokalno prekrvavitev in s tem celično presnovo in obnovo, pospešujejo celjenje ran, manjšajo bolečine, krče in lokalna vnetja. Terapija z laserjem deluje tudi proti bakterijam in virusom. Z laserjem učinkovito zdravijo kožne težave (žilne rane in razjede, kožne spremembe pri herpesu ali pasavcu, brazgotine po operacijah ali poškodbah) in nekatera obolenja gibalnega sistema. Laser terapija je izvrstna tudi pri kroničnih stanjih gibalnega sistema (bolečine vzdolž hrbtenice, artroza večjih sklepov, artroza malih sklepov rok in nog).

Lasers terapija se običajno kombinira z biostimulativnim IR žarkom (polprevodniškim laserjem), saj le na ta način nekako prikažemo žarek in njegovo potovanje – laserski žarek je namreč očem neviden, IR svetlobo pa naše oko zazna. Ta omogoča izvajanje kontinuirane in pulzne laserske terapije. Kontinuirana oblika je praviloma bolj primerna je za zdravljenje površinskih in povrhnje ležečih sprememb. Pulzno obliko laserskega žarka uporabljamo za zdravljenje globlje ležečih obolenj. Laserski žarki delujejo biostimulativno na celice. Moč, odmerek in čas obsevanja se prilagaja glede na težave, enako sonde ali tuš oblika.

Pri prekoračitvi odmerkov se ni bati stranskih učinkov. Terapija se izvaja vsak dan, več dni zapored, spet odvisno od težav. V primeru, da se bolečina poveča, prekinemo terapijo za kak dan.
Laser terapijo lahko kombiniramo tudi z drugimi terapijami, kot so npr. elektroterapija, krioterapija, magnetoterapija.

Laserska terapija se uporablja pri:

 • dermatologija:
  akne, herpes simpleks, herpes zoster, ulkusi, opekline, ekcemi, alopecija, lezije sluznice, dermatitis, keloidi,
 • revmatologija:
  degerenetivne spremembe velikih in malih sklepov, fibrozitis, nevritis, tendinitis, artritis, artoze, Dupuytrenove kontrakture na dlaneh, hondromalacija patele,
 • nevrologija:
  nevralgije, glavoboli,
 • travmatologija:
  distorzija, kontuzije, prelomi, teniški in golf komolec,
 • bolezni ust in dlesni:
  paradontoza, ekstrakcija zob,
 • ginekologija:
  epiziotomija, virusne lezije vratu maternice.


Laserska terapija pa ima tudi fiziološke in biološke učinke:

 • pospešeno celjenje tkiva in celična rast:
  fotoni svetlobe iz laserja prodirajo globoko v tkivo in pospešijo reprodukcijo celic in njihovo rast. Laserska svetloba poveča energijo, ki je na voljo celici tako, da celica hitreje sprejema hranilne snovi in se tudi hitreje znebi odpadnih produktov. Kot rezultat izpostavljanja laserski svetlobi, se celice tetiv, ligamentov in mišic hitreje celijo.
 • hitrejše celjenje ran:
  laserska svetloba stimulira razvoj fibrioblastov (fibrioblasti gradijo skupke kolagena, ki je pomemben pri celjenju ran) v poškodovanem tkivu. Kolagen je nujno potreben protein pri nadomeščanju starega tkiva ali pri celjenju poškodovanega tkiva. Kot rezultat je laserska terapija učinkovita pri odprtih ranah, brazgotinah in opeklinah.
 • zmanjšana tvorba fibroznega tkiva:
  laserska terapija zmanjšuje formacijo tkiva brazgotin zaradi ureznin, prask, opeklin in operacij. Tkivo brazgotin je prvotni vir kronične bolečine.
 • proti vnetju:
  laserska svetloba poveča nastanek novih kapilar v poškodovanem tkivu, kar pospeši proces celjenja ran in zmanjša tkivo brazgotin. Dodatno pospešuje angiogenezo in vazodilatacijo. Večji krvni pretok pomeni hitrejše celjenje in manj bolečine.
 • izboljšana vaskularna aktivnost:
  laserska svetloba deluje proti otekanju, saj povzroči razširitev žil (vazodilatacijo) in aktivira limfni drenažni sistem. Tako omejuje otekanje, ki je posledica brazgotinjenja ali vnetja.
 • proti bolečini:
  laserska terapija ima zelo koristen učinek na živčne celice, saj blokira bolečino, ki se prenaša preko teh celic do možganov in tako zmanjša občutljivost živcev. Ker omejuje vnetje, je posledično manj otekanja (edem) in manj bolečin. Drugi mehanizem za blokado bolečine vključi višje nivoje kontrole: nastajanje kemičnih snovi za lajšanje bolečine, kot so endrofini in enkefalini iz možganov in nadledvične žleze.
 • povečana metabolna aktivnost:
  laserska terapija ustvari večjo količino določenih encimov, več kisika in več hranilnih delcev napolni krvne celice. Z boljšo preskrbo se poškodovane celice hitreje celijo in regenerirajo.
 • izboljšano živčno delovanje:
  počasno okrevanje živčnih poti v poškodovanem tkivu lahko pripelje do otrplosti in oslabelosti udov. Laserska svetloba bo pospešila proces ponovnega stika živčnih celic in povečala amplitudo akcijskih potencialov živčno-mišičnih stikov. Tudi na ta način laserji manjšajo bolečino.
 • imunoregulacija:
  fotone absorbirajo kromofori (molekulski encimi), ki reagirajo na lasersko svetlobo. Ko se encim aktivira se začne produkcija ATP, ki je glavni prenašalec celične energije in vir energije za vse reakcije okrevanja celice. Na ta način laserski žarki povzroče dolgotrajno lajšanje bolečine.
 • sprožilne točke in akupunkturne točke:
  laserska terapija stimulira mišične sprožilne točke (vozle) in akupunkturne točke brez invazije v tkivo in lajša bolečine mišic, tetiv, sklepov.

V zadnjih letih je laser tehnologija zelo napredovala in se s pridom uporablja v kozmetiki in tudi v kirurgiji.