Ljudje so že pred 3500 leti uporabljali magnetna polja za zdravljenje številnih bolezenskih stanj: Hipokrat in Aristotel sta že v antiki uporabljala magnetno polje za zdravljenje, Egipčani so vplive magnetnega polja na ljudi in živali raziskovali in ga mistificirali, Kleopatra je redno uporabljala magnetni trak za razbistritev uma - kot vabo za dobre misli in za lajšanje migrene; Paracelsus je z magnetnim poljem zdravil in lajšal krče, v indijanskih plemenih so magnetni terapiji pripisovali čudežno moč. V 19. stoletju je bil opisan vpliv elektromagnetnega polja na strukturo kosti, kar velja danes za temelj piezoelektričnega efekta. Japonci so s študijami nadaljevali, v 20. stoletju pa je berlinski ortoped Wolff potrdil zvezo med strukturo kosti in funkcionalno obremenitvijo, kar je kasneje strnil v dobro znani Wolffov zakon: »Funkcija tvori strukturo«.
 
Magnetno polje, ki ga ima Zemlja, je pomembno za življenje, saj je obkrožena z magnetnim poljem, ki ga naše telo absorbira in vpliva na življenje vseh živih bitij. To magnetno polje je še posebej pomembno za naše zdravje. Dokazano je da je Zemljino magnetno polje v preteklosti oslabelo in še naprej slabi. Zadnjih 156 let, odkar se meri magnetno polje Zemlje, je oslabelo za 8%. Z današnjim načinom življenja - napredkom tehnologije, nenehnim onesnaževanjem tal ter pretirano gradnjo, smo zmanjšali naravni vpliv Zemljinega magneta.
 
Vse, kar je navedeno, pojasni, zakaj danes vsi občutimo posledice, ki se izražajo tudi kot bolečine v ramenih, v hrbtenici, glavoboli, pozabljivost, nespečnost, prebavne težave in spremembe v prekrvitvi tkiv, tudi kot kronična utrujenost. Magnetizem, ki ga proizvedemo sami, na žalost ni več zadosten, zato smo vse bolj odvisni od zunanjih virov.
 
Magnetoterapija je zdravljenje z aparati, ki ustvarjajo magnetno polje in je eden izmed postopkov medicine, ki se uporablja že 40 let.
 
V tkivih, celicah in medceličnih prostorih našega telesa so ioni. Kadar se ustvari magnetno polje, se ioni razporedijo tako, da pride do hiperpolarizacije, kar povzroči povečan dotok kisika v celice in večjo tvorbo energije v mitohondrijih. Pospeši se izločanje strupenih snovi, ki nastanejo med celično presnovo – delovanje celic pa se normalizira ali izboljša.
 
Za magneto-terapijo lahko uporabljamo ploščice, obroče, blazine, ležišča, ki so povezani z aparatom, kjer se določijo moč, frekvenca in trajanje magnetne terapije. V predelu, ki je izpostavljen terapiji, se posredno poviša temperaturo in pospeši prekrvitev, ob tem oslabi prenos bolečine v osrednje živčevje. Če položimo magnetne ploščke na oteklino, se le-ta vidno zmanjša. Terapevtski učinek temelji na pospešenem vstopu kisika v celico in boljšem izkoristku kisika v celici. Pogosto se lahko občuti tudi mravljinčenje ali gomazenje v dlaneh in stopalih. Sama terapija poteka z magnetnimi polji nizkih frekvenc od 0 do 150 Hz in majhnimi močmi do 5 mT, trajanje posamezne terapije določi zdravnik ali terapevt.

Za kakšno zdravljenje se uporablja?

Pod vplivom magnetnega polja se izboljša pretok krvi. Tako se vsaka celica v telesu se oskrbi z več kisika in več hranljivih snovi, sočasno pa se iz celic izločajo škodljive snovi. Telesne tekočine pod vplivom magnetnega polja postajajo bazične in lahko prenesejo več kisika, kot pa zakisane tekočine. Znanstveno dokazano je, da je pH vrednost telesnih tekočin zdravega človeka višja kot pH vrednost bolnika.
 
Za magnetno terapijo lahko rečemo da deluje postopno. Najprej obnavlja celične funkcije, tako da so spremembe navzven vidne šele kasneje, vzporedno se popravlja delovanje celega organizma.
 
Magnetoterapija se uporablja za odpravo oz. lajšanje bolečin, ki jih povzročajo vsi degenerativni (starostna) in vnetni procesi na sklepih ter tista revmatska obolenja, ki po začetni (akutni) fazi preidejo v stalno (kronično) vnetno stanje.
Posamezna naprava za magnetoterapijo vsebuje različne program z različnimi nastavitvami, ki so določene že vnaprej - glede na obravnavano bolezensko stanje. Pred začetkom terapije se izbere primeren program, ki ustreza stanju poškodbe, težave ali bolezni. Terapija traja od 15 minut do pol ure, po daljši redni uporabi lahko tudi več. Praviloma se kronične bolečine on pričetku zdravljenja celo okrepijo – a le za kratek čas. V nadaljevanju terapije se bolečina postopoma manjša in na koncu bolečine izginejo – to je pomembna informacija in zaradi začetnih bolečin prekinitev terapije ni smiselna, se odsvetuje.
 
Pred izvedbo terapije je priporočljivo upoštevati naslednje nasvete:

 • pred terapijo popijete vsaj 2dl vode,
 • odložite kovinske predmete, GSM, CD-je,
 • pred ali med terapijo ne smete kaditi.

Terapevtska magnetna polja v zadnjem času največ uporabljamo v zdravljenju kostno-mišičnega sistema, pri številnih obolenjih pa služijo vsaj kot dodatna, podporna terapija. Kot podporna terapija se uporabljajo pri:

 • sproščanju (tudi kot preventiva),
 • boleznih prebavil,
 • živčnih boleznih in poškodbah živcev,
 • krepitvi imunskega sistema,
 • kožnih boleznih in
 • boleznih dihal, srca.

Kot samostojna terapija se magnetna polja uporabljajo predvsem pri:

 • motnjah perifernega krvnega obtoka in
 • težavah krvnega obtoka nasploh,
 • kot pomoč pri celjenju ran, za pospešeno celjenje kosti,
 • za boljšo regeneracijo poškodovanih mišic, sklepov,
 • pri vseh obolenjih, ki so povezana s stresom,
 • pri glavobolih, migrenah,
 • športnih poškodbah,
 • teniški komolec, artritis, artroze, išijas,
 • pri celjenju brazgotin na koži,
 • bolezni zgornjih in spodnjih dihal,
 • angini pectoris,
 • po infarktu,
 • Parkinsonovi bolezni,
 • paralizah,
 • sladkorni bolezni,
 • multipli sklerozi,
 • psihosomatskih motnjah ter
 • pri osteoporozi, nespečnosti, depresiji in menopavzi.

Izkušnje so pokazale, da pri bolečinah olajšanje nastopi dokaj hitro, medtem ko pri resnejših obolenjih oz. stanjih (npr.: osteoporoza) traja dlje časa, da začne terapija delovati.

Razlike med statičnim magnetom in elektromagnetnim valovanjem

Za zdravljenju se uporabljajo statični magneti različnih velikosti in moči magnetnega polja kot oblika stimulacije akupunkturnih točk, tudi široke magnetne folije kot površinsko zdravljenje pri topih poškodbah mišično-vezivnega tkiva.
 
Nizkofrekvenčno elektromagnetno polje, kot rezultat delovanja različnih generatorjev elektromagnetnega valovanja (oblika signala, frekvenca, jakost) se uporablja pri številnih nevroloških, mišičnih in gibalnih prizadetostih nasploh.
 
Razlika med statičnimi magneti in elektromagnetnim valovanjem je v fizikalnih lastnostih. Statični magneti delujejo le v neposredni okolici magneta in ni nihanja polja (frekvence), proizvajajo le konstantno magnetno polje, ki ne prodira globoko. Nizkofrekventna elektromagnetna valovanja pa neovirano prodirajo skozi vse biološke strukture, spreminjajo napetost celičnih membran, pospešujejo transport kisika, energetskih in mineralnih snovi in sodelujejo pri spremembi ADP v ATP.
 
Več informacij si lahko preberete v članku:
Magnetoterapija - ucinkovita v terapevtskem pristopu